Vad bör jag veta om Litauen?

Litauen är ett medelstort land i norra Europa. Det täcker 25. 200 kvadratmeter miles (65. 200 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär större än West Virginia. Det gränsar till Vitryssland, Lettland, Polen och den ryska enklaven Kaliningrad och har kust längs Östersjön.

Folk kom till Litauen cirka 12. 000 år sedan, som levde ett nomadiserande livsstil. Första bosättningarna sprang upp cirka 8000 år sedan, och jordbruk gjort sitt utseende för 5000 år sedan. Någon gång omkring 4000 år sedan de baltiska stammarna kom till området som nu är Litauen, och en grupp, Liths avgjorde området utförligt. Dessa stammar var ibland oberoende, och ibland under inflytande från andra, som romarna, men levde utan någon slags central staten för de första årtusendena. I början av 13-talet, som svar på invasioner tyska kristna grupper, stammar i Litauen förenades att köra ut dem. De bildade Konungariket Litauen, snabbt expanderar utåt i Mongol-kontrollerade Ryssland, liksom delar av Polen, Ukraina och Vitryssland. Genom det sena 14th århundradet denna storhertigdömet Litauen var det största riket i Europa. Litauen och Polen bildade sedan ett mycket nära förhållande i slutet av det 14-talet, först gå med i en personalunion, sedan separera men fortfarande mycket nära allierade. Nära slutet av 16th century skulle de åter samman och bildar den polsk-litauiska samväldet. I slutet av 18th century Samväldets upplöstes och Litauen var effektiv uppdelning mellan Ryssland och Preussen, och upphör att existera som en formell nation. Through the 19th century fanns det många uppror och närmanden återigen bli lite för självständighet från Ryssland, men dessa var för det mesta misslyckas. En nationalistisk rörelse växte, och när det ryska kejsardömet kollapsade efter första världskriget, Litauen förklarade sig självständigt. Det självständiga Litauen hade mycket att göra med, vänd angrepp från Bolsheiviks och andra ryska grupper, liksom Polen . Landet hölls demokratiska val 1922 och drevs frikostigt tills en militärkupp 1926 installerades en höger-lutande auktoritära regim.

1940, andra världskriget, Litauen annekterades av Sovjetunionen. Nästa år ser Sovjet försvagas mot det tyska angreppet förklarade Litauen självständigt. Senare samma år tyskarna ockuperade landet, och regeringen upplöstes. 1945 Sovjet återkrävas landet, och efter kriget hävdade de att det är en sovjetrepublik.

Med början år 1988 en demokratirörelsen började i Litauen, och 1990 landet förklarade sig självständigt, är den första den sovjetiska republikerna att göra det. Sovjetunionen inte omedelbart känner igen oberoende, slå ner på den nya regeringen, men år 1991 de slutligen erkände ett fritt Litauen.

Litauen började nyliberal ekonomi och privatisering av alla företag och landa strax efter självständigheten. Nationen har också drivit starka demokratiska värden, och har lovordats av många observatörer för sin öppna och fria val.

Huvudstaden Vilnius är en av de största turistattraktionerna i Litauen, erbjuder en historisk del som är den största i Östeuropa. Museer finns i hela landet, erbjuder fascinerande inblick i landets rutig historia. Landsbygden i sig ska inte heller glömma, med många små byar som erbjuder en inblick i en mer traditionell livsstil. Och Korskullen är en plats väl värd ett besök, med hundratals kors planterats till minne av de döda i århundraden.

Flyg anländer regelbundet i Vilnius från de flesta europeiska städer, och amerikanerna kan nå landet genom ett av dessa knutpunkter. Tåg ansluta Litauen till Ryssland och delar av Östeuropa, och bussar ansluta landet till stora delar av Västeuropa. Färjor kontakt Litauen med Polen, Tyskland, Danmark och Polen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.