Vad bör jag veta om Libanon?

Libanon är ett litet land i Mellanöstern. Det är ca 4000 kvadrat miles i storlek (10. 400 kvadratkilometer), vilket gör det mindre än den amerikanska delstaten Connecticut. Libanon gränsar till Medelhavet, omgiven på både norr och öster av Syrien, och gränsar till Israel i söder.

Historiskt var Libanon den region där de olika folken tillsammans kallade fenicierna bodde. Från omkring 2700 f. Kr. till 450 f. Kr. dessa människor ra vattnet i Medelhavet och byggde en kraftfull sjögående civilisation. Så småningom perserna, och sedan Alexander den store, erövrade hela regionen och för de närmaste två årtusendena historia Libanon var en av segrare och uppror.

Libanon var en av de första nationer att ta emot kristendomen, och i den 20: e århundradet var ofta kallade den enda Mellanöstern stat som var övervägande kristna, även om detta skiftat under senare delen av århundradet. Libanon var också en av de första nationer att ta emot islam, inte långt efter döden av profeten Muhammed. Libanon blev då platsen för många strider mellan kristna och muslimer under korstågen, som ingår i Kungariket Jerusalem innan det slutligen återtagits av det Mamluk's of Egypt. Senare Libanon kontrollerades av ottomanerna, som vill behålla kontrollen genom många oroliga perioder fram till kollapsen av deras imperium i slutet av första världskriget I den andra perioden som följde efter kriget, Frankrike tog kontroll över landet, för att utarbeta den officiella gränser skilja regionen från omgivande Syrien. Det var vid denna tid som bruket att skapa ett system för regering som försökt att representera de olika religiösa grupperna inleddes. Ursprungligen landets president var tvungen att vara kristen, medan premiärministern var tvungen att vara sunnimuslimer. Självständigheten vanns 1943, under andra världskriget, trots att trupperna förblev fram till slutet av kriget.

På 1960-talet Libanon genomgick en period av lugn och enorm tillväxt. Pengar strömmade in i Libanon från de omgivande Gulfstaterna, spola med oljetillgångar. På grund av de stora bankerna och stabilitet, Libanon som ibland kallas för Schweiz i Mellanöstern. På grund av den vackra stränder, lyxiga rum som uppstod med den rikedom och relativ stabilitet, var det ofta också kallas Paris i Mellanöstern har lockat stora mängder turister.

Denna period av välstånd alla kom att upphöra med början 1966, då den största banken i Libanon kollapsade. Ett år senare den arabisk-israeliska kriget orsakade en massiv tillströmning av palestinska flyktingar. Inte nog med detta innebära påfrestningar på landets infrastruktur, men den militanta åtgärder som vidtagits av vissa delar av dessa flyktingar framkallat vedergällning från Israel, som började bomba södra Libanon i stor utsträckning. Precis som denna började ebba ut, började argument mellan den kristna och muslimska befolkningen i Libanon att handla upp, och år 1975, förstärktes ytterligare av Syrien, Israel och PLO, kokade allt över till ett inbördeskrig. Kriget skulle pågå till 1990, och göra anspråk på mer än 100. 000 liv. Under denna tid Syrien flyttas i ett stort antal soldater, som stannade kvar i landet fram till 2005. Israel kontrollerade även en stor del av landet, hävdar säkerhetsproblem, till mycket stora uttag under 2000.

Under 2005 så kallade cederrevolutionen-De kallas så för ceder träd på den libanesiska flaggan, och Namnet Libanon , vilket betyder ceder-inträffade efter mordet på premiärministern. Mordet ansågs av många vara kopplade till Syrien, och revolutionen var till stor del en reaktion mot den syriska närvaron. Av den 26 april rapporterades det att alla syriska trupper lämnade Libanon.

Även Libanon är fortfarande krigshärjade från de senaste trettio åren, men börjar återhämta sig. Grundläggande infrastruktur har byggts, turism och utländska investeringar är på uppgång, och landet har snabbt blivit ett hett resmål. Faktum kvarstår dock att säkerhetsläget i Libanon spänd eftersom den israelisk-Hizbollah sammandrabbningar under 2006, och det är högst medveten om att alla som planerar en resa kontrollera med de statliga ministeriet för säkerhetsbulletinerna. Flyger i är lätt dessa dagar, med flygningar dagligen i Beirut från många stora flygbolag. Där erbjuder landet en hel del. Antika ruiner och levande städer tusentals år gamla göra utmärkt resmål, liksom de olika skidorter, stränder och fantastiska nattlivet i Beirut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.