Vad bör jag veta om Lesotho?

Lesotho är en liten nation i södra Afrika. Den omfattar 11. 700 kvadrat miles (30. 300 kvadratkilometer) och det blir bara lite mindre än delstaten Maryland. Lesotho är helt omgiven av nationen Sydafrika, vilket gör det en enklav stat. Lesotho har skillnaden av att vara en av endast tre suveräna enklaver i världen-de två andra är San Marino och Vatikanstaten. Det område som nu Lesotho avgjordes länge sedan av folk som talade bantuspråk språk och kallade sig Basotho. Den Basotho var decentraliserade fram till början 19th century, när en kung började konsolidera sina olika länder. Efter ett krig med det närliggande Boer folk började vända till det sämre, det Basotho kungen Moshoeshoe bett om hjälp från britterna, som ställde Basotho mark under deras skydd. att området är nu Lesotho gjordes en del av Kapkolonin av britterna och administreras med detta territorium. I början del av 20th Century, när Sydafrikanska unionen bildades var Lesotho först sätta på väg att bli en del av denna union. Antagandet av apartheid politiken inom unionen i Sydafrika stoppades detta, dock, och Lesotho förblev en direkt protektorat av Storbritannien.

Utvecklingen mot självständighet började i mitten av 1950-talet, och 1965 den första parlamentsvalet hölls var. Självständighet utropades formellt 1966. Fyra år senare, 1970, efter ett val där det styrande partiet ansågs till stor del har förlorat sin makt, förklarade statsministern valet null, upphäva författningen och upplösa parlamentet. Under de närmaste åren Lesotho förbindelser med Sydafrika syrade, huvudsakligen till följd av African National Congress arbetar inifrån Lesotho. Genom 1986 situationen hade kommit till den grad att kungen beviljades samtliga befogenheter stat. Denna överföring av makt var iscensatt av ett militärt råd, som positionerat sig som rådgivare till monarkin. 1990 ledare för den militära regeringen strippad kungen för sin behörighet, flytta tillbaka landet mot demokrati. År 1993 en ny konstitution antogs som lämnade kungen utan verklig makt, 1994 en kupp hade skjutit parlamentet igen, men det varade bara en månad.

Trots uppgav röstar oegentligheter, och en kort period av omvälvningar i slutet av 1990-talet som ledde till ett militärt ingripande från Botswana och sydafrikanska trupper, Lesotho fortsätter att demokratisera. Landet är för närvarande relativt stabil, och säkerhetssituationen har lugnat ner sig.

Lesotho är hem till några vackra nationalparker, främst Sehlabathebe National Park, med ridning, fiske och vackra vandringsleder. Lesotho är också ett stort land för hantverk, med Teyateyaneng är den obestridda centrum av traditionell konst. Det är här som du kan hitta vackra Basotho gobelänger och kläder.

Nå Lesotho är lättast från Sydafrika, där flyg avgår dagligen från Johannesburg till Moshoeshoe. Även om du kan förvänta dig att hitta bussar till det land rutter, måste du ta en taxi den sista delen av resan, eftersom det inte finns några direkta bussar från en större sydafrikanska städerna till Lesotho.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.