Vad bör jag veta om Kazakstan?

Kazakstan är ett land i Centralasien. Det är söder om Ryssland, med vilken det har mest gränsen, liksom västra Kina, och norr om Kirgizistan, Uzbekistan och Turkmenistan. Dessutom ligger den längs Aralsjön och Kaspiska havet, som också ingår i dess västra gräns. Sin lägsta punkt är 433 meter under havsytan (-132 m) i en depression, och dess högsta punkt är Khan Tangiri Shyngy 22,946. 19 fot (6994 m), ett berg på gränsen delas med Kirgizistan.

Kazakstans huvudstad Astana är. Dess yta är 1,049,155. 4 square miles (2. 717. 300 kvadratkilometer), gör det till det nionde största landet i världen efter Ryssland, Kanada, USA, Kina, Brasilien, Australien, Indien och Argentina. Landet är indelat i 14 provinser, och är platsen för Kara Kum Desert, som är den fjärde största öknen i världen. är känd som Republiken Kazakstan, landet en gång kallades den kazakiska sovjetiska Socialistiska republiken, när det var en medlem av Sovjetunionen. Det lokala namnet är Qazaqstan Respublikasy. Firar sin självständighet från Sovjetunionen, som genomfördes den 19 december 1991, som sin självständighetsdag.

uppskattades juli, 2008 befolkningen i Kazakstan vara 15. 340. 533. Befolkningen är främst Kazakh (53,4%), med en stor andel av ryssar (30%), liksom ukrainare, uzbeker, tyskar, Tatar, Uygur, och andra etniciteter. Det statliga språket är kazakiska, men Ryssland är både det officiella språket samt det språk som utsetts för "interetniska kommunikation. " Medan 64. 4% av befolkningen talar kazakiska, 95% talar ryska. Den totala läskunnigheten i Kazakstan är 99,5%, med en halv procent av skillnaden mellan läskunnigheten hos män och kvinnor. Det finns två huvudsakliga religiös tillhörighet: muslimer (47%) och ryska ortodoxa (44%), med ett betydligt mindre antal protestanter (2%), och 7% övriga. Över hälften av befolkningen beräknas vara i arbetskraften, med hälften av arbetskraften ägnas åt tjänstesektorn, 31,5% inom jordbruket, och 18,4% i industrin.

Kazakstans resurser inkluderar fossila bränslen, mineraler , och metaller, och dess viktigaste industrierna är nära relaterade. Den mineraler innehåller mangan, fosfater, och svavel, medan metallerna bland annat koppar, järnmalm, bly, titan och zink samt guld och silver. Dessutom finns det 8umanufacturing av jordbruksmaskiner, motorer, och byggmaterial.

Kazakstans kost innehåller lamm, hästkött, och nötkött. Rätter är bl. a. basturma, stekta, marinerade lamm, kuyrdak eller kuirdak, en maträtt som görs med organ kött och Plov, en ris pilaff med nötter, frukt och malen lamm. Vissa livsmedel är förknippade med religiösa högtider, till exempel, Baursaki, ett slags friterad munk med högtiden som avslutar Ramadan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.