Vad bör jag veta om Kanada?

Kanada är ett land i Nordamerika. Den är placerad precis ovanför USA och upptar större delen av norra position i Nordamerika. Det gränsar i väster till Stilla Havet och Atlanten i öster. Sin södra gräns berör Förenta staterna, inte heller dess nordvästra gräns som berör Alaska. I norr är det land som gränsar till Norra ishavet.

Kanadas största stad är Toronto och dess huvudstad är Ottawa. Landet sträcker sig över 3. 854. 085 kvadrat miles (9. 984. 670 kvadratkilometer). Den har två officiella språk: franska och engelska. Dess regering anses vara en parlamentarisk demokrati och inkluderar en monark, generalguvernör, och en premiärminister. Landet har fått sitt namn från en Irokesiska ord som betyder by.

Det finns tio kanadensiska provinser och totalt tre territorier. Var och en av dessa är grupperade i regioner. Även provinser inom ramen för landets federala regeringen åtnjuter de ett visst mått av självstyre. Territorier åtnjuta viss självständighet också, men i mindre utsträckning.

Generellt provinser har ansvaret för att tillhandahålla för hälsovård och utbildning för landets invånare. De hanterar landets välfärd program också. Den federala regeringen har rätt att skapa nationell politik i provinserna, men det kan inte strikt ålägga dem. Men även provinserna har möjlighet att neka den nationella politiken, de har vanligtvis inte vägra. är Kanada ansåg en av de rikaste länderna i hela världen och ståtar med en mycket hög inkomst per capita. Landets ekonomi har fri marknad status, med lite hjälp från den federala regeringen. Den kanadensiska marknadsorienterad ekonomi sägs likna den i USA. Sin ekonomi inkluderar, men är inte begränsade till, gruvdrift, oljeborrning, loggning och tillverkning. Det är också till stor del baserat på service-relaterade sektorer. på 1400-talet, delar av Kanada löstes av den brittiska och den franska. Dock avstod Frankrike sitt grepp om Sverige 1763, efter det sjuåriga kriget, när den dras ut ur de flesta av sina nordamerikanska kolonier. I slutet av 1860-talet blev landet en federal myndighet, en status som ett resultat av en kombination av tre brittiska kolonier. Men var Kanada inte gjort med förändring, och 1982, tog man tag i oberoende, utfärdat Canada Act 1982.

Med Kanadas nordliga läge är det inte förvånande att dess vintrar kan vara ganska hård. Detta gäller särskilt i landets interiör provinser, liksom de som kallas Prairie provinserna. I sådana områden vintertemperaturer genomsnitt på cirka fem grader Fahrenheit (-15 grader) och har varit kända för att doppa lägre än -40 grader Fahrenheit (-40 grader Celsius). Öst-och västkusten i Kanada se genomsnitt höga temperaturer runt 70 grader Fahrenheit (20 grader). Sommartemperaturer är ganska olika, med vissa områden, särskilt i söder, se temperaturer runt 80 grader Fahrenheit (20 grader).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.