Vad bör jag veta om Jordanien?

Jordanien är ett ganska stort land i Mellanöstern. Den omfattar 45. 500 kvadrat miles (89. 300 kvadratkilometer) och det blir bara lite mindre än delstaten Indiana. Det gränsar till Irak, Israel, Saudiarabien, Syrien och Västbanken. Jordanien är en del av det som ofta kallas den bördiga halvmånen, där ett antal tidiga civilisationer sprang upp.

Jordanien är en monarki som styrs av kung Abdullah II, som har många av de befogenheter och roller som presidenten gör i USA. Kungen utser domare, skyltar lagar, har vetorätt, förklarar krig och är befälhavare över de väpnade styrkorna. Han ställer sig också ändringar av konstitutionen, och utser guvernörer över de olika provinserna i Jordanien.

Regionen som nu Jordanien besattes första gången tiotusentals år sedan i början av människan. Under den neolitiska perioden Jordan var hem för några av de tidigaste permanenta bosättningar av människor, samt några tidiga exempel på grödor domesticeringen. Människans utveckling fortsatte att utvecklas inom det område som nu Jordanien, med införandet av keramiskt material, teknik brons, och så småningom skriva.

Modern Jordanien kan spåra sina rötter tillbaka till ett sammanbrott av det ottomanska riket i slutet av första världskriget I. En stor del av området på den brittiska som brittiska Palestina öster om floden Jordan, och var känd som Transjordan. I början av 1920-talet det brittiska överlät stor självständighet till denna region, intjänande makten i kung Abdullah I en Hashemitiska. Självständighet uppnåddes 1946, på begäran av den brittiska. Kung Abdullah I fortsatte att regera nu självständiga staten Jordanien tills han mördades 1951.

Gränser Jordanien fortsatte att flytta under de närmaste årtiondena, både genom frivilliga land utbyte med Saudiarabien, och genom annektering och förlust av mark till Israel efter väpnade konflikter. Små fickor av militanta palestinska flyktingar från Västbanken och startade sin verksamhet i Jordanien, så småningom utgöra vad som uppfattas som ett trovärdigt hot mot regeringen, som reagerade militärt, så småningom kör dessa Fedayeen från landet.

Jordanien är en av de gömda pärla för turister är villiga att göra lite extra ansträngning. Landet är hem till några helt fantastiska naturscenerier med episka öknar det verkar som om de kom direkt från sidorna i Tusen och en natt. Finns förlorade städer i dessa öknar, och många av de mest kända berättelserna ur Bibeln ägde rum i nuvarande Jordanien. Landet är inte besöks av många turister eftersom det är klumpas ihop med de många länderna i Mellanöstern ständigt plågas av våld. På det hela taget är dock Jordanien ganska lugnt-och faktiskt säkrare i många avseenden än de flesta europeiska länder. Medan möjligheten att slumpmässiga terrordåd existerar-och färdas längs gränsen mot Irak och Israel är alltid farligt-för en intelligent resenären erbjuder Jordanien liten risk.

Flying in till Jordanien är inte alltför svårt. Flyg anländer till Amman ganska regelbundet från de flesta stora knutpunkter, och dagliga flyg avgår och anländer från andra stora städer runt om i Mellanöstern, såsom Kairo, Beirut och Damaskus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.