Vad bör jag veta om Jeriko?

Jericho är en palestinsk stad på Västbanken som är känd för att vara en av de äldsta kontinuerligt bebodda städer i världen, om inte äldsta. Många människor tycker om att besöka Jeriko, eftersom det är rikt på arkeologiska platser och länder i Mellanöstern kultur, och det ligger nära andra områden av intresse för både Israel och grannlandet Jordanien. Flera företag erbjuder guidade turer genom området, för människor som inte vill göra sina egna system. Den första mänskliga bosättningar i området i Jeriko var omkring 9. 000 f Kr, enligt arkeologiska bevis. Staden har en unik position att dra nytta av begränsade vattenresurser i området, och det är också väl ur synvinkel av försvaret, eftersom staden är en utmärkt bild av Jordanfloden som sipprar in i Döda havet. Från de tidigaste dagar i staden, växte folk olika grödor för att försörja sig själva, och de handlas med grannarna.

Besökare i Jeriko kan se ett antal arkeologiska platser inklusive en neolitisk-era torn. Utgrävningar på andra platser har också avslöjat traditionell lera hem, rikliga mängder av keramik, pilspetsar, pärlor, handel med varor, sten och verktyg ben, och ett brett sortiment av synagogor, moskéer och andra platser för religiös dyrkan. Några av dessa objekt bevaras in situ, och reliker från Jeriko kan också ses på museer runt om i världen. Den här staden är känd nog att nämnas i bibeln flera gånger, framför allt i förhållande till Belägringen av Joshua, när Jerikos murar förstördes. Arkeologiska bevis stöder idén om att staden förstördes vid något tillfälle, även om detta kan ha berott på en jordbävning, snarare än invasion. Jesus också tydligen besökte Jeriko, enligt Bibeln.

Liksom andra Västbanken städer, är Jericho inte alltid en fridfull plats att vara, tack vare pågående politiska oron i regionen. Staden har varit ockuperat flera gånger av olika styrkor, och en del arkeologer har väckt oro över säkerheten i den antika platser i och runt Jeriko. Människor som är intresserade av att besöka regionen bör göra sin forskning noga och överväga att få en kunnig och erfaren guide för säkerhet och för att göra resan roligare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.