Vad bör jag veta om Jamaica?

Jamaica är en medelstor ö-nation i Västindien. Det omfattar 4. 200 kvadrat miles (11. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än dubbelt så stort i delstaten Delaware. Det ligger nära öarna Hispaniola och Kuba, och öster om Centralamerika.

Arawaks först bosatte ön Jamaica, som de kallade Xamayca , det land av trä och vatten , ca 3000 år sedan. Den första europén som anländer till ön var Christopher Columbus 1494, som omedelbart hävdade för Spanien. I den tidiga 16th century första kolonierna fastställdes. Européerna som snabbt om underkuva den Arawaks, slakt många urskillningslöst döda andra genom sjukdom, och fånga resten som slavar. Strax efter uppgörelse var afrikanska slavar också kommit till ön för att arbeta i landet.

Från mitten av 16th century on, Jamaica blev favoriserade mål för pirater och brittiska Privateers. Öarna var vacker och riklig, och så erbjöd pirater en idealisk plats för att ankra på resupply. Vid mitten av 17th century av britterna tog kontroll över ön, och hade bjudit sjörövare till ön för att parera spanska attacker. När britterna drev ut de spanska, många av de spanska kvar sina slavar som flydde till bergen i Jamaica för att gå med förrymda Arawaks och bildade Maroon kolonier. Den brittiska fortsatt kolonisering av ön, så småningom få kontroll över alla utom Maroon-dominerade berg och kullar. Den brittiska undertecknade ett fredsavtal med Maroons, garanterar dem mark och säkerhet, och erbjuda en belöning för varje rymde slav de återvände.

Jamaica blomstrade under de närmaste två århundradena, med socker och handlas kaffe gör öns ekonomi boom. Major slav uppror plågas ön genom den 18: e och tidig 19th century, så småningom kan leda till avskaffandet av slaveriet inom hela det brittiska imperiet 1834. I början av 1940-talet, Jamaica börjat se ökat självstyre inom Brittiska imperiet. Lokala val med allmän rösträtt hölls, och Jamaica började ner vägen till självständighet. I slutet av 1950-talet Jamaica gick förbundet i Västindien, men snart drog sig så småningom att fullständigt självständigt 1962.

Sedan 1980-talet Jamaica har väckt en rad ekonomiska reformer som syftar till att minska inflationen och stabilisera den ekonomiska tillväxten. Under det senaste decenniet den jamaicanska ekonomin har vuxit långsamt men stadigt, och under de senaste åren har folk verkar ha drabbats av en period av utökade tillväxt.

Jamaica är ett av de mest välbesökta Västindien destinationer och har turisten infrastruktur som detta innebär. Det är en fantastisk destination för alla former av resor, från dem som vill ha stora privata villor med vidsträckt utsikt, till dem som bara vill ha en hängmatta någonstans nära vattnet. Det finns fantastiska klubbar på ön, och om du gillar Reggae musik detta är, självfallet, rätt plats att vara.

De flesta av turistverksamheten kretsar kring de vackra stränderna och vattnet, och Du behöver inte titta svårt att hitta dem. Den berömda Blå lagunen är här, och är helt underbara, men detsamma kan sägas om nästan varje strand på ön.

Jamaica är mycket väl anknutna i stora flygplatser i hela världen, och flyg anländer dagligen från de flesta hubbar. En veritabel kedja av kryssningsfartyg gör också hamn på ön, och det är en populär destination för yachties, vilket gör det ganska lätt att ta sig till havet också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.