Vad bör jag veta om Island?

Island är en liten ö-nation i Nordatlanten. Det täcker 39. 800 kvadratmeter miles (103. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än delstaten Indiana. Det är relativt isolerade, med närmaste land Masspubliken Grönland, Färöarna, Norge och Irland och Förenade kungariket.

Den tidiga historia om Island är något omtvistat. Det finns några mindre som tyder på att romarna eller andra resenärer fick besök av 3: e århundradet, och några belägg för det irländska hade löst ön före den 9: e århundradet.

Den första konkreta indicier på lösning kommer i slutet av 9: e århundradet, dock inte när Norse kom till Island och bosatte en region som heter Reykjavik , bokstavligen bukten röker, när ångan stiger upp ur jordvärme ventiler i området. I början 10th århundradet olika hövdingarna för de nya bosättningarna samlas in och bildade en samväldet, med vad många anser vara den första riksdagen i världen. ett inbördeskrig så småningom växte i Island mellan de olika mäktiga hövdingar , nöta landet. I mitten av 13-talet Island gick med Norge, lägga den under kontroll av den norske kungen. Norge och Danmark gick samman den 15: e århundradet, och Island har gått över till att vara under kontroll av Danmark-Norge. I början 19th century Norge och Danmark gick skilda vägar, och Danmark höll ägande av Island. I början av 19th century ursprungliga parlamentariska organ, som hade varit i århundraden, har avskaffats. En växande nationalistiska stämningar genom 19th century föranledde dess återskapad i mitten av århundradet, denna gång med ett större fokus på dess anknytning till den ursprungliga samväldet. I slutet av 19th century Danmark beviljat Island stor självständighet, och hem regel uppnåddes officiellt 1918, med Island och Danmark gick folk under en monark. Under andra världskriget Danmark var ockuperat av tyskarna, och sambandet mellan de båda länderna upplöstes. Island försökt att förbli neutralt under kriget, och 1940 allierade styrkorna invaderade landet ockuperar den som en reserv bas.

Island var erkänd som en självständig republik år 1944, medan Danmark var ockuperat fortfarande av Nazityskland. Efter kriget utvecklades island ytterligare sin infrastruktur, och fört en attityd neutralitet. Förenta staterna tog ansvar för Islands militärt försvar, och i gengäld fick behålla en militär närvaro, en situation som skulle bestå fram till 2006.

Under årtiondena omedelbart efter kriget, Island och Storbritannien drabbade samman flera gånger i frågan om fiskerättigheter. Frågan löstes slutligen Efter tredje Torsk kriget 1975, och Islands hot att dra sig ur Nato, då Storbritannien gick med på att inte fiska inom 200 nautiska miles (370 km) på Island.

Islands ekonomi växte kraftigt under 1980 och 1990, med en viss nedgång under 1990-talet knappast hämmar tillväxten. Det är nu det femte mest produktiva landet i världen baserad på BNP per capita, med en robust och stabil ekonomi.

Turismen är en växande industri på Island som landet försök att diversifiera bort från ett beroende av fiske, och infrastrukturen har förbättrats otroligt under det senaste decenniet. Städerna själva är några av de mest fantastiska platser för de flesta turister, med landets 99% beroende av geotermisk energi som leder till en otrolig miljövänlighet och energi överflöd. Den Blå lagunen är Islands främsta turistmål. Lagunen funktioner naturligt uppvärmt havsvatten, lastade med allehanda nyttiga mineraler och är en av premiären spa i världen. Hot Springs vimlar hela Island, och skapar några bra besök. Geysir är den mest kända, med sin enorma vattenstrålarna efter vilket alla andra i världen är döpta. Parks även omfatta Island, med Europas största nationalpark, Skaftfell, är utan tvekan den mest imponerande. Enorma vattenfall, planetens största istäcket utanför polerna nord och syd, och tusentals kvadrat miles från perfekt livsmiljö, att besöka denna park känns som att besöka en ren planet.

Flyg anländer dagligen i Reykjavik från de flesta större europeiska och amerikanska nav. Det är också möjligt, men ganska dyrt och tidskrävande att ta en färja från Danmark genom Färöarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.