Vad bör jag veta om Indonesien?

Indonesien är en enorm skärgård nation i Asien. Det omfattar 735. 400 square miles (1. 920. 000 kvadratkilometer), vilket gör det nästan tre gånger så stor som Texas. Det delar öar med Östtimor, Malaysia, och Papua Nya Guinea.

tidiga förfäder av moderna människor, Homo erectus , började först lösa några av öarna i Indonesien allt från två miljoner till 500,000 år sedan. Cirka tiotusen år sedan de första förfäder gick utdöd, och öarna förblev obebodd under en tid. Då började omkring 2000 f. Kr. , den första Austronesians att lösa öarna, lägga grunden för de flesta moderna befolkningen. Den första kungariken i Indonesien, speciellt Java, började bildas någon gång i 1: a eller 2: a århundraden. Många olika riken och imperier skulle följa vissa kontrollerar en handfull av de många öarna i vad som nu är Indonesien, något som kontrollerar stora swaths mark. En viktig början imperium var Srivijaya imperiet, som har bildats på ön Sumatra och dominerade många av öarna och delar av Malackahalvön från omkring den 7: e-talet till början av det 15-talet.

Islam började att sprida sig i Indonesien av 13-talet, och till slut blev den dominerande religionen, fördriver Hindi hela öarna, med undantag av ön Bali. Den 15-talet skedde en ökning av den muslimska sultanatet Melaka genom Malackahalvön och de närliggande öarna, och Sultanatet Mataram i Java spelade en viktig roll för spridningen av den islamiska kulturen genom att erövra många av öarna och utvidga sin sultanat.

Européerna började tävla för kontroll av kryddhandeln i Indonesien börjar på allvar i slutet av 16th century. Den portugisiska, som redan hade börjat handel i början 16th century, började reglera och erövra i slutet av seklet. De lade grunden för den nederländska, som kom i Indonesien med bättre vapen och taktik, och började systematiskt att erövra större delen av skärgården. Med sin bas i Java, bildade holländska det holländska Ostindiska kompaniet, som snabbt skulle bli en källa till stor rikedom för Nederländerna.

en nationalistisk rörelse började i Indonesien i början av 20th Century, som syftar till slut århundraden av nederländsk dominans. I slutet av första världskriget nederländarna hade klämmas ned hårt på de nationalistiska strömningar, försöker dämpa en chans att ett uppror. Utbrottet av andra världskriget brutit effektivt nederländska kontroll av Indonesien, dock när Nederländerna var ockuperat av nazisterna. Den indonesiska nationalistisk rörelse försökte förvandla detta till självständighet, och fraktioner av denna rörelse kontaktade japanska och bad om deras hjälp. Den japanska beslutat att stödja Indonesiens självständighet i utbyte mot handel, och när japanerna slut kapitulerade, ledare för den nationalistiska fraktion, Sukarno, förklarade sig självständigt i alla fall. Den nederländska försökte återerövra Indonesien, men efter fyra års kamp tvingades till slut att erkänna dess oberoende ställning.

Landet började sin självständighet med ett system för parlamentarisk demokrati, som varade till 1957. Vid det här laget skiftat Sukarno, nu ordförande, inriktningen mot en ny typ av demokrati som blandade kommunism, nationalism och religion i vad myntades Guidade demokrati. Denna period varade fram till 1965, och präglades av alltmer auktoritär ledning av Sukarno och ett växande beroende av kommunistiska länder såsom Kina och Sovjetunionen.

År 1965, efter en misslyckad kupp, en massiv anti-kommunistiska bakslag inträffade, där så många som en miljon människor dödades. President Suharto tog över, leder landet tills han avgick 1998. Landet började bygga upp under denna period, från den fruktansvärda ekonomiska villkor man befann sig i, och var sakta på väg till återvinning när den östasiatiska krisen slog till. Indonesien fortsätter att brottas med sin ekonomiska ställning, och protesterna fortsätter att driva landet mot mer demokratiska reformer, hålla relativt fria val 2006. Det kan vara svårt att få huvudet runt Indonesien. Denna nation är hem för mer än 234 miljoner människor, utspridda över över 17. 000 olika öar. Trots övervägande del muslimsk, det finns hela regioner där kristendom, hinduism, eller olika inhemska religioner dominerar. Resa till några av de mer avlägsna öar kan vara en mardröm, och säkerhetsläget på platser kan vara fullständigt skrämmande. Terrorism är ett ständigt spöke för de flesta resenärer, med några uppmärksammade bombattentat riktade västerlänningar fortfarande färskt i folks minnen.

Men med alla dessa problem, är Indonesien ett av de mest lovordade turistmål på planeten. Nationen är en virtuell värld, och erbjuder ett helt liv av erfarenheter. En av de mest populära destinationerna är den stora ön Java, där huvudstaden ligger, och där man kan utforska olika arkeologiska lämningar av städer som en gång var centrum av mäktiga imperier. Juvelen i Indonesien krona är ön Bali, pittoreska landskap, skida med delfiner kan man simma med, otroligt färgstarka och vackra kultur och hantverk, och vänliga och välkomnande människor. Den närliggande ön Lombok är också väl betraktas som erbjuder mycket av skönheten i Bali, men utan någon av de horder av turister. Oavsett var man väljer att titta, dessa öar alltid ha något att förvåna.

Huvudstaden Jakarta har flygningar dagligen från de flesta internationella knutpunkter runt om i världen, och flygplatsen i Denpasar på Bali får också internationella flygningar dagligen från flera flygplatser. Mellan öarna flygbolag regelbundet trafikerar, men för några av de mindre öarna kan det vara svårt att hitta en flygning. Färjor och fartyg reser också mellan öarna, mellan tre dagsutflykter till knappa timme långa resor i en motorbåt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.