Vad bör jag veta om Guinea?

Guinea är ett litet land i Västafrika. Den omfattar 94. 900 kvadrat miles (245. 800 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Oregon. Den gränsar till Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Liberia, Mali, Senegal och Sierra Leone, med kust längs Atlanten.

Folk har bott i området i Guinea i årtusenden, men för mycket av den tiden levde främst i stammar strukturer. Kejsardömet Ghana (Wagadou) var den första stora enande kraft i Guinea, någon gång runt den 9: e århundradet, och styrde landet fram till riket slutligen föll i slutet av 11-talet. För de närmaste decennierna regionen upplevt ett snabbt införande av Islam under Almoravids. I den 12: e århundradet Sosso kungariket hävdade mycket Guinea som en del av sin kampanj för att kräva tillbaka landområden som hade tillhört kejsardömet Ghana, kör islam ut eller under jord. I den 13: e århundradet, överväldigad Malirikets den Sosso och erövrade Guinea, slutligen återinföra islam till folket.

Malirikets fortsatte att styra mark Guinea för de närmaste århundradena, tills den eventuellt minskar och att överträffas av region befogenheter. I den 16: e århundradet européerna anlände i Guinea. Européerna inrätta kust fort och började köpa och fånga slavar i stora antal, tömning lokalbefolkningen bas för att tjäna som arbete i den nya världen.

I mitten-19th century Frankrike började aktivt kolonisera Guinea, kämpar efterträtt Malirikets för kontroll av interiören. I slutet av århundradet franska kontroll över området var fullständig, vilket var portugisiska och brittiska kontrollen av de närliggande regionerna. De tre europeiska stormakterna drog upp gränser som skilde det franska territoriet av vad som nu Guinea från det portugisiska territoriet av vad som nu Guinea-Bissau, och brittiskt territorium i det som idag Sierra Leone. I mitten av 1950-talet, efter politiska oron i Frankrike, alla Frankrikes koloniala kvarvarande innehav fick välja mellan självständighet och ökad autonomi inom Frankrike. De återstående kolonierna valde alla ökad autonomi, men Guinea valde att genast bli befriade, och 1958 självständighet utropades.

För de första åren efter självständigheten, Guinea var relativt framgångsrik. Första president Guinea, Sékou Touré, styrde landet på ett diktatoriskt sätt, fängsla politiska motståndare, och slå till mot yttrandefriheten. Landet fick fortsatt stöd från västmakterna ibland, dock, trots att anpassa sig till Sovjetunionen och lutande mot socialismen. Touré i verkligheten ansåg att USA: s president Kennedy att vara hans enda riktiga vän i världen utanför, och under Kennedys mandatperiod som president relationerna mellan de båda länderna stärkas, innan man övergår drastiskt efter hans död.

1984 Touré , död, var snabbt och efterträddes av en militärjunta efter en oblodig kupp. Juntan regeringen frigjorda politiska fångar, inbjuden landsflyktiga att återvända, flyttas från socialistiska agenda, och uttalade sig högljutt mot den gamla regimen. 1992 juntans ledare, Conté, förklarade att landet var åter under civilt styre, och höll val snart efter som hans parti vann, låta honom behålla makten. Trots utvecklingen mot valet, har fängslandet av politiska oppositionen, och allvarligt tvivelaktiga val ledde de flesta internationella observatörer att konstatera att landet fortfarande är i huvudsak en diktatur, och riskerar att halka vidare mot enväldiga styre.

Gränserna till Liberia, Elfenbenskusten och Sierra Leone är alla instabila, och bör undvikas. Landet i allmänhet är ganska instabilt, så det är en bra idé att kontrollera med utrikesdepartementet för all rådgivning omedelbart innan de reser. Där de största attraktionerna i Guinea är naturliga, med vackra stränder på Kap Verga, fantastiska vandring i bergen som Mt. Nimba, och några av de bästa ställena att titta på schimpanser i hela Västafrika.

Flyg ansluta Guinea dagligen till de flesta viktiga knutpunkter i Europa, och besökare från USA måste gå via någon av dessa knutpunkter för att komma dit. Overland resa från Mali är ganska säker, men de flesta av de andra gränserna kan vara farligt. River resa är också möjligt från Mali när Nigers vatten-nivå är tillräckligt hög.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.