Vad bör jag veta om Grenada?

Grenada är en ö mellan norra Atlanten och Karibiska havet. Den ligger norr om Trinidad och Tobago och sydväst om St Vincent och Grenadinerna. Kapitalet är Saint George's. På en yta av bara 133 kvadrat miles (344 kvadratkilometer), Grenada är en av de minsta självständiga länder i västvärlden. Befolkningen i juli, uppskattades 2007 vara 89. 971. Engelska är det officiella språket i Grenada, men fransk patois talas också där.

Grenada beboddes av caribindianer när Columbus landade där 1498. Till skillnad från andra av Columbus landfalls var Grenada inte koloniserades under mer än hundra år. Den franska etablerade socker Estates på Grenada på 1600-talet och förde i många afrikanska slavar. Britterna tog över 1762, och ökade sockerproduktionen ytterligare. Andra exportmarknader grödor under britterna kakao och muskot, som båda nådde större produktion än socker.

Grenada fick självständighet från Storbritannien 1967 och full självständighet 1974. Nu är landets officiella namn Grenada, och det är en parlamentarisk demokrati. Här var en marxistisk kupp 1983, som slogs på den sjätte dagen av invaderande styrkor från grannländerna. Grenada fria val återupptogs 1984.

Grenada drabbades hårt av orkanen Ivan den 7 september 2004 och orkanen Emily följande år den 14 juli. Muskot lidit, men håller på att återhämta. År 2007 var Grenada en av åtta mötesplatser som värd för VM i cricket, som skulle hållas i Västindien för första gången. Stadion som byggdes för 20. 000 var förmåga att hålla mer än en femtedel av alla som bor i landet.

Turismen är en viktig del av Grenada ekonomin. Jordbruks produkter frukter som bananer, citrusfrukter och avokado, och kryddor, som muskotblomma och muskot samt kakao och sockerrör. Industrier förutom turismen omfatta byggande och textilier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.