Vad bör jag veta om Gibraltar?

Gibraltar är ett litet brittiskt territorium vid Medelhavet. Den omfattar 2,5 kvadrat miles (6,5 kvadratkilometer), vilket gör det den fjärde minsta nation eller område i världen. Territoriet har en befolkning på runt 28. 000 personer, vilket gör det till det femte mest tätbefolkade nation eller område i världen. Gibraltar gränsar i norr till Spanien. Den mest kända geografiska landmärke i Gibraltar är Rock of Gibraltar, varefter området kallas.

Folk har bott i regionen som nu Gibraltar för flera tusen år. Karthagerna, fenicier, visste romarna, och vandalerna alla berg och tycks ha besökt det ganska ofta, och romarna etablerade en semi-permanent koloni där.

Gibraltar beskrivs ofta som en av Herkules stoder, med den andra är någonstans i Afrika över Gibraltar sund, men exakt var är en fråga av visst påstående. Denna identifikation kommer från den grekiska myten om tolv Labors Herkules, där Hercules slog igenom berget Atlas, som förbinder Medelhavet och Atlanten. Under många år var det tänkt att Gibraltar faktiskt var världens ände, och att alla fartyg som passerade sundet skulle falla bort i världens ände. Passing bortom Gibraltar förknippades ofta med att resa till regioner bortom den kända världen, och mytiska platser som Platons Atlantis eller Dante's Purgatory båda sägas ligga utanför Gibraltar. The Vandals slutligen tog kontroll över Gibraltar från romarna , och senare var det absorberas i VÄSTGOT Konungariket Hispania. I början-8: e talet Gibraltar togs som en del av den muslimska invasionen av Spanien, och morerna småningom inrättades en permanent militär koloni där. I mitten av 15: e talet Gibraltar togs tillbaka från morerna, och snabbt blev en självständig fristad för sefardiska judar innan han blev en del av Spanien. De brittiska och nederländska beslagtagits Gibraltar i tidiga 18th century under kriget Spanska tronföljdskriget. När kriget var slut ett årtionde senare, beviljades Storbritanniens överhöghet i Gibraltar i fördrag. Den brittiska byggt upp ett omfattande försvar vid Gibraltar gardera sig mot ofta militära intrång i Spanien. I de sena 18th century Gibraltar blockerades av den spanska under det amerikanska frihetskriget, men blockaden avbröts efter fyra år . När Suezkanalen öppnades, Gibraltar betydelse till Storbritannien ökat enormt, bidrar till att ansluta Storbritannien med dess kolonier i Australien och Indien.

Under andra världskriget som tyskarna gjort flera försök att fånga Gibraltar, men ingen lyckades. Efter kriget Franco började starkt hävda äganderätt till Gibraltar för Spanien, och avhuggna förbindelser mellan de båda regionerna. I slutet av 1960-talet medborgarna i Gibraltar tillfrågades om de skulle föredra att förbli under brittisk kontroll eller gå Spanien. Resultaten var överväldigande i favör av återstående med Storbritannien, och strax därefter Storbritannien ges stor självständighet för regionen.

I mitten av 1980-talet Spanien återupptog gränsen till Gibraltar, som en del av deras medlemskap i Europeiska unionen. Spanien fortsätter att hävda sin rätt till suveränitet över området, men relationerna mellan de två regionerna har förbättrats stadigt i den aktuella dagen. The Rock i sig är den mest imponerande turistattraktionen i området, och hela topp tas upp genom ett vackert naturreservat. Ett museum belyser också den fascinerande historien i regionen, visar militära och arkitektoniskt intressanta platser. Engelska är det huvudsakliga språket i Gibraltar, är euron den accepterad form av valuta, och turisten infrastrukturen är väl utvecklad, med gott om logi och måltider möjligheter i ett prisintervall.

Planes anländer dagligen i Gibraltar från Storbritannien, och en handfull andra flygplatser. Bussarna kommer ofta från Spanien till en stad på den spanska sidan av gränsen som ligger bara några minuter från Gibraltar, och bilar kan passera gränsen, även om långa väntetider brukar göra det värt att helt enkelt gå från den spanska sidan. En färja korsar också sundet från Algeriet gång i veckan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.