Vad bör jag veta om Etiopien?

Etiopien är ett land i nordöstra Afrika. Även om det är instängda, är det separeras från Röda havet endast av en tunn remsa av mark som tillhör Eritrea. Landet täcker 426,000 square miles (1. 104. 000 kvadratkilometer), vilket gör det nästan dubbelt så stor som Texas. Det gränsar till Eritrea i norr, Djibouti i nordost, Somalia i öster, Kenya i söder, och Sudan i väst.

Etiopien är ett av de tidigaste fasta platser på jorden, med Förfäderna till moderna människor först förekommer i arkeologiska register finns nästan sex miljoner år sedan. Olika riken sprang upp i området över tiden, och det finns vissa belägg som tyder på att Etiopien var platsen för en judisk föravvecklingen kring år 800 f. Kr. Vissa håll att detta var den rike Drottningen av Saba, och att Förbundsarken gjorde sin väg till landet.

Under 1800-talet, då de europeiska stormakterna var ta kontrollen så mycket av Afrika de kunde, lyckades Etiopien för att hålla dem. För mycket av denna period Etiopien var omgiven av relativt fientliga krafter: Britterna kontrollerade Sudan, Brittiska Somaliland, och Brittiska Östafrika, kontrollerade italienarna italienska Eritrea, och den franska kontrollerade Franska Somaliland. Italienarna hade kommit för att kontrollera Eritrea efter ett fördrag som undertecknades då kejsar Menelik II av Etiopien, men försökt att använda detta fördrag göra anspråk på hela Etiopien. Italienarna släpptes slutligen sina krav efter ett rungande nederlag 1896, då Etiopiens oberoende erkänts ordentligt, gör den till den enda afrikanska nationen aldrig att genomgå kolonisering av en europeisk makt.

1930, Hans Kejserliga Majestät Haile Selessie I (Ras Tafari Makonnen) tog tronen i Etiopien. Inom två år hade han expanderat Etiopiens territorium genom att ta Konungariket Jimma. Från 1935 till 1941 sitt styre avbröts av den italienska ockupationen av Etiopien under andra världskriget, under vilken tid Haile Selessie jag levde i exil i England. Efter återkomsten till sitt land, bifogas Haile Selessie jag snabbt Eritrea, Etiopien som ger direkt tillgång till Röda havet. Haile Selessie Jag ledde sitt land i en period av kraftig tillväxt och modernisering under de närmaste decennierna, tills han avsattes i mitten av 1970-talet. En marxistisk grupp, kallad Derg avsatte kejsaren i mitten av 1970-talet. För de kommande tjugo åren landet skulle vara under kommunistiskt styre, även om Etiopien var inte officiellt kommunistiska förrän i slutet av 1970-talet. År 1991, en koalition av befrielse grupper, som tillsammans benämns Etiopiska Peoples Revolutionary Democratic Front (EPRDF) tog makten i landet och tvingar den kommunistiska härskare Mengistu i exil-han så småningom skulle bli dömd för folkmord under 2006. Eritrea använde kaos av revolutionen att utropa sin självständighet, som vanns till slut efter en våldsam period av konflikter.

Sedan 2001 Etiopien har varit en viktig allierad till USA i kriget mot terrorismen, och den etiopiska armén har tränats hårt av amerikanska styrkor. Som svar på en radikal islamisk grupp (de islamiska domstolarna unionen) ta kontroll över stora delar av Somalia, Etiopien flyttade sina militära in för att återställa ordningen. Etiopiska trupper kvar i Somalia, trots en hel del protester, och fortsatta anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter av den etiopiska militären.

Etiopien inte har en särskilt väl utvecklad turistinfrastruktur, och som sådan är inte en destination för svag i hjärtat. Å andra sidan är det en vacker land, med ett arv av mänsklig bebyggelse som konkurrerar någon annanstans på jorden. För resenärer som är intresserade av ett off-the-slagen-path destination, Etiopien kan vara perfekt passform. Politiskt våld är ett konkret problem i Etiopien, liksom våld längs gränserna, och det är alltid en god idé att kontrollera State Department rådgivning innan du reser. Att ta sig till Etiopien kan vara lite knepigt, men är fullt möjligt. Travel omfattar vanligtvis går igenom ett annat afrikanskt land med en mer internationell knutpunkt, och sedan ta en Ethiopian Airlines flyg till Addis Abeba.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.