Vad bör jag veta om Estland?

Estland, formellt känd som Republiken Estland, är ett nordeuropeiskt land som ligger på Östersjön. Det gränsar till Lettland och Ryssland och dess grannar, Finland och Sverige, ligger tvärs över Finska viken och Östersjön, respectively. Även om det aktuella läget i Estland är fredlig och stabil, har landet haft en tumultartad historia.

Estland löstes så tidigt som 7500 f. Kr. , men de flesta av dagens ester är relaterade finländarna härstammar från finsk-ugriska jägare som bosatte sig i området runt 3. 000 till 2. 000 f Kr. I likhet med många andra länder i regionen, dukade Estland till Europas maktkamp, och var under utländskt styre i flera hundra år. I den 13: e århundradet, skulle germanska härskarna bosätta sig i, påverkar området upp genom 18th century. Danskarna tog över från den 13: e till den 16-talen, följt av svenskarna. Under det svenska regeln, som varade fram till den 18: e talet när ryssarna fick kontroll, det var känd som "den gamla goda svenska" tid på grund av ökade bonde rättigheter och utbildning.

Perioden av ryska och därefter präglades sovjetiskt styre genom oändligt lidande av esterna. Även om livegenskapen avskaffades på 1800-talet när ryssarna fick kontroll, som 1939 var estländare känsla att pressas. Utrensningar resulterade i mordet, utvisning eller flykt 60. 000 ester. Det var så illa att år 1941 när Hitler invaderade landet, de var glada över att vara "fria. " Som historien skulle visa, de var ockuperade helt enkelt av en annan förtryckande regering. Det estniska folket skulle fortsätta att lida efter kriget under sovjetiskt styre och kollektivisering, särskilt fram till döden av Stalin 1953.

År 1988 iscensatte esterna en "sjungande revolutionen", där ca 300. 000 människor samlats för att sjunga stolt förbjudna estniska sånger. Senare samma år gjordes en självständighetsförklaring, följt av protester kräva utträde ur Sovjetunionen. I augusti 1991 blev självständigt igen deklareras och erfarenheter, och Estland officiellt blev medlem i FN. Under 2004 anslöt sig Estland i Europeiska unionen, den första baltiska nationen att göra det, liksom NATO. Idag är Estland en parlamentarisk demokrati med verkställande, dömande och lagstiftande makten.

Estlands klimat är starkt påverkad av sin geografi. Med mer än 1400 sjöar, många åar, mossar, öar och holmar, är det en fuktig, våt land. Ungefär 160 till 181 dagar av året är regnig. Klimatet är milt, med en medeltemperatur på 40 ° F (4. 5 ° C). Vintrarna är snörika, mörk och kall med en medeltemperatur i februari 23 ° F (-5,2 ° C). Somrarna är milda, i genomsnitt 63 ° F (17 ° C) i juli. De flesta kommer att rekommendera att resa till Estland från april till maj för att undvika mörka, trista vintrar och regnperioden, som sträcker sig från maj till september.

Estlands ekonomi är relativt stabil på ett baltiskt nation. Den har en hög inkomst per capita för regionen samt låga arbetslösheten. Idag är Estland internationellt känd för sin blomstrande informationsteknik (IT) sektor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.