Vad bör jag veta om El Salvador?

El Salvador, eller officiellt Republiken El Salvador, är en grönskande, bördig centralamerikanska land som ligger i Stilla havet och gränsar till Guatemala och Honduras. Det är det minsta centralamerikanska land, med en yta på 8000 kvadrat miles (20. 720 kvadratkilometer). Det är tätt befolkat, med över 2 miljoner av totalt 6,9 miljoner invånare bor i huvudstaden San Salvador. Det första kända bosättarna i El Salvador var Pipil indianer, ättlingar av aztekerna-de kom i den 11: e århundradet CE. När spanjorerna kom på 1500-talet, en lång konflikt om kontroll började mellan dem och de infödda. 1525, erövrades de infödda, och Spanien började kolonisering av området. Den 5 november 1811, kampen för självständighet började på nytt, men det var inte förrän 15 September 1821 att Acta de Independencia , eller självständighetsförklaring, em utfärdades mot Spanien.

El Salvador senare blev en del av Förenade provinserna i Centralamerika, och senare, Greater Republiken Centralamerika innan det upplöses. The 20th century skulle präglas av krig, våld och politisk kamp. Kaffehandeln gjort en värdefull fåtal mycket rika, och det skulle visa sig vara ett tvistefrågan bland många. Från 1931 till 1979 var El Salvador under militärdiktaturen.

Under 1969 engagerade El Salvador och Honduras i vad som avses med "fotboll krig", som varade fyra dagar och började under en fotboll (soccer) match. Gränstvister och utvisningen av Salvadorans från Honduras utlöste The Clash. El Salvador vore åter i krig med det sena 70-talet, denna gång mot sig själv. Inbördeskriget stod mellan regeringspartiet, det konservativa nationell försoning Party (PCN) och den vänsterorienterade Agustín Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN). År 1992, kriget slutade till slut med ett fredsavtal mellan regeringen och gerillagruppen, efter 12 år och 75. 000 döda.

Idag är El Salvador en av de fattigaste länderna i regionen, men landets ekonomi växer snabbt och blir allt starkare, delvis tack vare sin medverkan i det centralamerikanska frihandelsavtalet (CAFTA) mars 2006 och antagandet av US-dollar som sin valuta. För närvarande är det en demokratisk republik med en demokratiskt vald president.

El Salvador är det enda landet i Centralamerika med någon kust i Västindien. Även om dess besöksnäringen är inte så stark som vissa av sina grannar, drar till sig sin Pacific stränder surfare och San Salvador lockar andra för nattlivet. Dess vädret är främst tropisk, med en regnsäsong från maj till oktober.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.