Vad bör jag veta om Danmark?

Danmark, officiellt Kongeriget Danmark eller "Danmark" på danska, är ett kungarike med en konstitutionell monarki för sin regim. beläget i norra Europa är det sydligaste nationen de skandinaviska länderna, som alltid är Norge och Sverige, och omfattar vanligen Finland och Island. nation Danmark självt är det minsta av de skandinaviska länderna, men eftersom det också har Grönland och Färöarna som ägodelar, det är mycket större. Kapitalet i Danmark är Köpenhamn. Kända sevärdheter i Köpenhamn omfattar Tivoli, Amalienborg (hemma i den danska kungliga familjen), och den berömda statyn Den lille havfrue i hamnen. är medborgare i Danmark kallas danskar, principen språk talas i Danmark kallas danska, även tyska talas även av en liten andel av befolkningen i närheten av den dansk-tyska gränsen. Danska är ett germanskt språk, med gemensamma arv med andra germanska språk, inklusive engelska, holländska, och speciellt svenska, norska och isländska. De flesta danskar är av skandinavisk härkomst, men det finns också små inhemska grupper av inuiter från Grönland och en invandrare befolkning på cirka 9% (från 2007). Liksom i andra delar av Europa, anti-immigration sentiment i Danmark har varit på uppåtgående. under 8: e, 9, och 10-talen, danskarna kända som vikingar, hård germanska upptäcktsresande och handelsmän som koloniserade och räd stora delar av Europa. Danskarna var enat kring 965 av Harald Blåtand, då de tvingades också ge upp sitt hemland, på marken religion som de delade med alla de germanska folken i norra Europa. Idag, cirka 95% av danskarna är medlemmar i den lutherska kyrkan i Danmark. Andra religioner representerade i de återstående 5% inkluderar katolicism, protestantism och islam.

Liksom de flesta i västvärlden har Danmark en blandekonomi mdah; en ekonomi med både kapitalistiska och socialistiska inslag. Medan danskarna har en mycket hög levnadsstandard, betalar de båda bred-VAT (Value Added Tax) och punktskatter-förutom hög inkomstskatt. Den lägsta skattesats för vuxna i Danmark är cirka 40%. Liknande skatt modeller används i stipendiaten skandinaviska länderna Norge och Sverige. Danmark har en socialt progressiv kultur, vilket framgick att det är den första nationen i världen att legalisera samkönade.

Kända danskar omfatta Hans Christian Andersen, författare till några av världens mest kända sagor, som "Kejsarens nya kläder" och "Den fula ankungen"; och filosofen S? ren Kierkegaard.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.