Vad bör jag veta om C? Te d’Ivoire?

Republiken C? te d'Ivoire var tidigare känd som Elfenbenskusten och engelska som modersmål fortfarande ofta använder äldre namn. Landet ligger längs den västra Afrikas kust, men C? Te d'Ivoire's kustregionen är faktiskt dess södra gräns, på Guineabukten. Den totala arealen är 200. 367 kvadrat miles (322. 460 kvadratkilometer). Huvudstaden är officiellt ligger i Abidjan, men i verkligheten C? Te d'Ivoire styrs från staden Yamoussouktro. Flesta ekonomiska aktivitet finns kvar i Abidjan, liksom de flesta ambassader från andra länder, men många har stängt på grund av den ivorianska inbördeskriget och attacker mot européer. Yamoussouktro befolkning är ca 200. 000, knappt en bråkdel av den beräknade 17. 654. 843 människor i C? Te d'Ivoire och med 2006.

C? te d'Ivoire faktiskt delad i två till följd av den ivorianska inbördeskriget. Det har bara varit sporadisk kämpar sedan 2004, men rebellerna fortsätter att hålla den norra delen av landet medan regeringen fortfarande i söder. Franska trupper och FN: s fredsbevarande trupper har lyckats minska fientligheter. Inbördeskriget berodde på problem med presidentvalet år 1994-det första konkurrenskraftigt val i trettio år-förvärras av en ekonomisk nedgång och spänningar mellan olika etniska grupper i C? Te d'Ivoire.

Franska är officiellt språk i C? te d'Ivoire, men 65 andra språk talas i landet. Majoriteten av ivorianer är katolska eller animister, men cirka 20 procent av befolkningen består av muslimska arbetare från grannländerna Liberia, Guinea och Burkina Faso. Det stora antalet invandrare tros förvärras oroligheterna i C? Te d'Ivoire.

De flesta av de större etniska grupper som anses ivorianska anlände i området ganska nyligen, börja med vandringar i sextonhundratalet av Kru, Senoufo och Lobi folk. Under den artonde och nittonde århundradena kom Akan och Malinke människor också i området. Franska kolonister bosatte sig i Elfenbenskusten område början på 1840-talet, byggnaden kakao, kaffe-och bananodlingar som åberopat force arbete. C? Te d'Ivoire blev en självständig medlem i det franska samhället under ledning av Félix Houphou? T-Boigny, en ivorianska från Baoulé stam, och landet blev självständigt 1960. Houphou? T-Boigny valdes till president 1960 och var ständigt omvald till sin död 1993.

C? te d'Ivoire ansågs vara en av de mest välmående i den postkoloniala stater i västra Afrika, med stora utländska investeringar och diversifierat jordbruk. Men som internationella priser för kaffe, kakao och andra Elfenbenskusten produkter har fallit och C? Te d'Ivoire står inför ekonomiska problem förvärras av korruption.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.