Vad bör jag veta om Brunei?

officiellt känd som staten Brunei, fridens boning, är Brunei ett litet land i Sydostasien. Brunei är mestadels omgiven av Malaysia, närmare bestämt delstaten Sarawak på ön Borneo. Norra sidan av Brunei har en kuststräcka på Sydkinesiska sjön.

Sultanatet Brunei var en kraftfull territorium från 1300-talet till 1500-talet e. Kr. Sultanatet omfattade sydvästra delen av dagens Filippinerna och ön Borneo. I det sextonde århundradet, började europeiska inflytandet att ta över i Brunei, och Bruneian riket minskat förlora landmassa och bli ett brittiskt protektorat 1888.

Under 1960-talet, slogs ned ett uppror mot monarkin kallas Brunei Resultat av Storbritannien. Brunei beslutade då att inte gå den malaysiska federationen. Detta är också när Indonesien, Malaysia konfrontation började. Brunei har haft en Internal Security Act i kraft sedan 1960-talet, och många gripanden fortfarande görs enligt denna lag. Brunei blev självständigt 1984.

Brunei, med en befolkning på över 300. 000 människor, består av fyra distrikt, eller daerah : Brunei och Muara, Belait, Tutong och Temburong. Landet Brunei består av två områden, som är osammanhängande. Den stora västra delen av Brunei innehåller 97% av Bruneian befolkningen, medan de övriga 3% bor i stadsdelen Temburong, vilket är den bergiga östra regionen. Brunei yrkar också spratlyöarna, andra öar inklusive Kuraman öar och några territorium i Sarawak, även om alla dessa områden är angripna. En ekvatorn tropiska land som året runt kraftiga regn, Brunei har också en hög luftfuktighet , sol och höga temperaturer. Brunei är tillgänglig med flyg via Brunei International Airport, serveras främst av Kungliga Brunei flygbolag. Det finns hamnar för att exportera olja, som står för nästan hälften av landets BNP.

De flesta Bruneians kommer från en Malajiska ursprung, men är generellt sett mer konservativa än Malaysia. De officiella språken i Brunei är engelska och malaysiska, men många talar även kinesiska. Den officiella religionen i denna nation är islam, och sultanen är chef för regeringen och religion.

Den offentliga konsumtionen och försäljning av alkohol förbjuden i Brunei, även icke-muslimer och utlänningar tillåtet att ta med begränsade mängder alkohol. Nattklubbar och pubar förbjöds när förbudet mot alkohol inleddes i början av 1990-talet, även om vissa restauranger sägs tjäna illegal alkohol i tekannor. Brunei är i allmänhet inte anses ha pressfriheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.