Vad bör jag veta om Borneo?

Borneo, som ligger i Sydostasien, är världens tredje största ö, med en yta på 743. 330 kvadratkilometer (287. 000 sq mi), större än Texas. Endast Grönland och Nya Guinea (några hundra miles i öster) är större. Borneo delas upp mellan tre länder: Indonesien, Malaysia och Brunei, Indonesien med administrerar största delen. Borneo är täckt med regnskog, liksom stora delar av Sydostasien. Regnskog i Borneo är erkänt bland världens mest tydliga och artrika, toppade biologisk mångfald bara av Kongo regnskogen i Afrika och Amazonas regnskog i Sydamerika. Detta har gjort Borneo en mycket populär destination för ekoturism.

Befolkningen på Borneo är cirka 16 miljoner, vilket leder till en relativt låg befolkningstäthet på 57/sq mi, eller 22/sq km. Den största staden på Borneo är Kuching, Malaysia, med en befolkning på cirka 630. 000. Det finns cirka tio andra stora städer på ön, allt i befolkning från 200. 000 till 600. 000. Av särskilt historiskt intresse är det lilla landet Brunei, en kvarleva av en sultanatet som kontrollerade nästan all sjöfart i området mellan den 14 och 16-talen, under glansdagarna i islamiska sjöfart. Idag är sultanen av Brunei, som har absolut makt, världens fjärde rikaste monark, efter bara monarches i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, och Thailand. Sitt palats, med 1. 788 rum, 257 badrum och en golvyta på 2. 152. 782 kvadratmeter (200. 000 kvm), är världens största med stor marginal.

Ytterst är höjdpunkten av Borneo dess art, inte dess (mest små) städer. Borneo har 15. 000 arter av blommande växter med 3000 arter av träd, 221 arter av landlevande däggdjur och 420 arter av fåglar, varav många är endemiska. Borneo är väster om Wallace Line, dvs dess flora och fauna kommer från Asien snarare än Australien. Den Bornean Orangutan gör sitt hem här, det 45. 000 personer som ingår i världens största orangutan befolkning. Andra unika eller hotade arter som finns här inkluderar Asiatisk elefant, Neofelis Leopard, Sumatra Noshörningen, och dajakiska Fruit Bat. Den Sumatra Rhinoceros är en av världens mest utrotningshotade djur, med bara några hundra levande individer.

Den ön Borneo är platsen för många vackra moln skogar, ofta inbäddat i bergen på ön, där fukt är så tjock att mossa växer på nästan allting. Några av de mest kända molnskogar finns runt Mt. Kinabalu, belägen vid den norra spetsen av ön. Mt. Kinabalu s höjd av 4. 095 meter (13. 435 ft) är det högsta berg på Borneo, dels gör Borneo är världens tredje högsta ö, bakom Hawaii och Nya Guinea.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.