Vad bör jag veta om Bolivia?

Bolivia är en stat i centrala Sydamerika omgiven av Brasilien, Paraguay, Argentina, Chile och Peru. Hem till över nio miljoner bolivianer med 2007 har landet tre officiella språk-spanska, quechua och aymara. Dess största stad är Santa Cruz de la Sierra och har två huvudstäder-Sucre, dess konstitutionella huvudstad och La Paz, dess administrativa huvudstad.

Historia

Området har lösts för cirka 13. 000 år. Den Inca Empire utvecklades här under 1200-talet och växte till att dominera mycket av det omgivande området. Det fortsatte så tills den spanska besegrade dem och koloniserade området under 1533. Under större delen av den spanska kolonialtiden kallades området "Övre Peru" och var under kontroll av vicekungen av Lima. Silvergruvor, som drivs av slavar, var den primära källan till välstånd för det spanska imperiet.

politisk historia

I 182c folket i Bolivia förklarade sin självständighet , och efter 16 år av kaos, döpt sitt hemland efter Simón Bolívar, en hjälte i kampen för självständighet. Villkor förblev instabila under många år främst på grund av strider med grannländerna. Som en följd av förlorade nationen direkt tillgång till havet, liksom över halva sitt territorium under olika krig. När priset på silver ökade i slutet av 1800-talet, återvände några ekonomisk och politisk stabilitet. En rad regeringar präglas av korruption och instabilitet har kontrollerat Bolivia sedan 1800-talet. Juan Evo Morales Ayma, presidenten som valdes 2005, har vidtagit åtgärder för att stabilisera landet. En insats innefattar en kampanj för att minska den illegala handeln i Coca, vilket är ett stort problem som Bolivia kan ge upp till 80% av världens kokain då med maximal produktion. Morales planerar också att ändra konstitutionen för att ge mer makt till de inhemska majoriteten.

Geografi är geografi Bolivia ganska varierat, med Anderna och bolivianska Altiplano i väster, medan en del av Amazonas regnskog ligger i öster.

Ekonomi

Även Bolivia är rikt på naturresurser har någon av de fattigaste ekonomierna i Sydamerika på grund av en rad av korrupta regeringar och påverkan från främmande makter. Men den ekonomiska reformer är nu på plats som kan hjälpa till att åtgärda denna situation.

Demografi De största inhemska grupperna är Quechua, med cirka 2,5 miljoner människor, Aymaras, med ca 2 miljoner människor, Chiquitano, med cirka 180. 000, och Guarani, med cirka 125. 000. Cirka 56% av befolkningen är indianer, ca 30% är mestiser (blandad indiansk och europeisk härkomst), och cirka 15% är kaukasier. De flesta medborgare är katoliker, även om protestantismen ökar i popularitet.

Kultur

har bolivianska kulturen varit starkt påverkad av den Quechua, Aymara, och populär kultur andra latinamerikanska länder. Fotboll är nationalsport och är mycket populär. Bolivia blir alltmer urbaniserat, så många människor börjar falla bort från traditionella metoder och därför är det svårt att definiera en enda nationell kultur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.