Vad bör jag veta om Bhutan?

Bhutan, formellt känd som Konungariket Bhutan, är en kust nation som ligger i Himalaya bergen. Bhutan gränsar till Kina och Indien, och har historiskt varit känd genom ett antal namn. Det har kallats Lho Mån , som betyder "sydliga delstaten mörker," Lho Tsendenjong, eller "sydliga delstaten i Tsenden cypress," och Lhomen Khazhi, som betyder "sydliga delstaten fyra metoder. " Bhutans närvarande hänvisar till sin nation som Druk Yul eller "Land of the thunder draken. "

tidiga historia Bhutan är inte klart, eftersom många historiska dokument förstördes av brand 1827 i Punakha, den antika huvudstaden. Det är känt att Padma Sambhava, ett buddhistiskt helgon passerat Bhutan i 747 CE och olika sekter av buddhismen började växa fram i området. Samtidigt styrdes området av olika tibetanska och mongoliska herrar. Efter den mongoliska regeln började avta, började dessa olika buddhistiska grupper till kamp för regel tills Drukpa sub-sekt fått makten i det sextonde århundradet.

För nästa århundrade, nu det område som kallas Bhutan bestod av olika förläningar tills det tibetanska militär ledare och lama Shabdrung Ngawang Namgyal enat området. Namgyal genomfört en rad lagar och byggt upp ett nätverk av borgar, av vilka många finns kvar, att skydda landet. 1621, när Namgyal dog började Bhutan ett inbördeskrig. Området var då utan framgång attackerades av Tibet 1710 och igen, med hjälp Mongol, 1730. I sjutton-och artonhundratalet, hade Bhutan många gränstvister med grannländerna, och slutligen undertecknade Sinchula med Brittiska Indien. Så småningom, 1870, kämpar inre kraft ledde till ett inbördeskrig, vilket resulterar i Ugyen Wangchuck, guvernören i Tongsa, komma till makten. Han undertecknade ett avtal med Storbritannien som tekniskt låter Storbritannien direkt Bhutans utrikespolitik, vilket innebär att Bhutan var inte helt suverän. När Indien blev självständigt, började Bhutan en vänskaplig relation med Indien, vilket bidrog till Bhutan med sina moderniseringsprogram. 1953 bildades Bhutan: s lagstiftande och 1971, Bhutan upptogs till FN. Under 1998 genomfördes Bhutans kung Jigme Singye Wangchuck politiska reformer som leder till mer demokrati. Kungen meddelade 2006 att han skulle avsäga sig tronen och Bhutan kommer att ha sitt första nationella valen 2008.

Idag är Bhutan ett av de minst utvecklade och mest isolerade länder kvar på jorden, och dess regering verkar föredra det sättet. Ett förbud mot TV och Internet hävdes först 1999, vilket gör den till en av de sista länderna i världen att få tillgång till tv.

geografi Bhutan varierar från Himalayas toppar i norra delen av landet subtropiska slätter i södra området. Nationella religionen är Mahayana buddism, och landets befolkning är huvudsakligen buddhistiska. Även om Ngultrum är nationell valuta, den indiska rupier också godtas i Bhutan.

Bhutan har en av världens minsta ekonomier, men den växer snabbt, med en genomsnittlig årsinkomst på $ 1,321 USD per år 2006. Ekonomin bygger främst på skogsbruk, turism, jordbruk och vattenkraft, som säljs till Indien. Eftersom vägnätet är begränsade och järnvägssystem är obefintliga, har Bhutan svårt exporterar varor.

Det land i Bhutan anser att lycka är viktigare än bruttonationalprodukten. I en undersökning från universitetet i Leicester i Storbritannien, hade Bhutan äran att vara rankad 8: e lyckligaste i världen. I själva verket har Bhutan försökt mäta landets Bruttonationallycka (gnh), men det finns ingen bestämd form för gnh.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.