Vad bör jag veta om Argentina?

Argentina är ett stort land i Sydamerika. Det omfattar ungefär en miljon kvadrat miles (2,7 kvadratkilometer), vilket gör det åttonde största landet på jorden, och ungefär en tredjedel så stora som USA. Det gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay och Uruguay, och har kust längs Atlanten. De första bosättningarna i Argentina går tillbaka till omkring 11. 000 f. Kr. . Ett antal inhemska grupper avvecklas i hela landet, men den totala befolkningen var ganska gles. Vid slutet av det 15-talet Inka erövrade en del av norra Argentina. I början av det 16th århundradet Spanien kom till Argentina, fastställer sina första permanenta bosättningen i slutet av det 16th århundradet. För de närmaste hundra åren Argentina var en spansk koloni, först som en del av vicekungadömet som Peru, och senare som del av ett separat Vicekungadömet Rio de la Plata. Den första delen av 19th century såg revolutionen sveper över Sydamerika, efter de franska och amerikanska revolutionerna. 1816, efter mindre än ett decennium av intensivt kampanjarbete, uppnås Argentina självständighet från Spanien. De första decennierna var ganska tumultartat, med en stor del-diktatorisk figur, Juan Manuel de Rosas, dom landet fram till 1852.

Efter revolutionen 1852 började dock Argentina att införa mer demokratiska former av regeringen, tillsammans med en formell konstitution 1853. Argentina fortsatte att stärka sin centrala makt över de närmaste decennierna, och den ekonomiska tillväxten skett kontinuerligt under hela senare delen av 19th century och tidig 20th century. Denna ekonomiska tillväxten fick ett abrupt slut då den stora depressionen började 1929, och inte driva igenom en tid präglad av andra världskriget.

Efter en militärkupp 1943, en av de centrala uppgifterna i Argentinas historia, Juan Perón, kom till makten. Perón tillbringade sina första år vid makten verkar ganska liberal politik samt öka välståndet och representation av det arbetande folket, och stärka facket i hela landet. Hans fru, Eva Perón, av Evita fame, spelade en offentlig roll i hans ordförandeskap, bidrar till att främja sin positiv bild.

Perón tvingades i exil 1955, efter hans valet till en andra mandatperiod som möjliggjorts genom en ändring han hjälpte till att driva igenom. De närmaste tjugo åren var en kamp mellan pro-Perón styrkor och anti-Perón styrkor, vilket ledde till massiva protester och bildandet av väl samordnade pro-Perón politiska blocken. Småningom Perón återvände till återta ordförandeskapet 1973, men tjänade mindre än ett år innan de dör och ersätts med sin nya fru, Maria Perón.

För de kommande tio åren Argentina styrdes av en militärjunta, som krossade oliktänkande varhelst den dök upp, och var ansvarig för att ha dödat ett okänt antal personer, ofta uppskattas till omkring 30. 000. 1983 demokratiska reformerna började leda landet bort från militärjuntan och de kommande två decennierna inneburit skakiga ombyggnaden av Argentinas ekonomi och ställning i det internationella samfundet. Kring sekelskiftet började dock Argentina ha några allvarliga ekonomiska problem, som kulminerade i en kollapsade argentinsk peso. Sedan dess har landet varit tillbaka sakta men säkert.

Argentina är en underbar plats att besöka, som omfattar praktiskt taget alla tänkbara typer av miljön i sitt miljoner miles mark. Från skyhöga bergen i Patagonien, till ön vid den sydligaste spetsen av världen-Tierra del Fuego-till verkligt vördnadsbjudande Iguazu Falls i norra delen av landet är landet ett sagoland med spektakulära sevärdheter. Buenos Aires är en kosmopolitisk stad, liksom, med ett utpräglat europeiskt känsla och en rad bekvämligheter som garanterar något för alla.

Argentina kan lätt nås från flesta europeiska länder, länder i Sydamerika och USA, med dagliga flygningar i Buenos Aires den mest internationella knutpunkter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.