Vad bör jag veta om Andorra?

Andorra är ett litet land som finns i mitten av Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien. Trots att drygt dubbelt så stor som Washington DC, har Andorra en blomstrande ekonomi och är en populär destination för folk från hela världen-både för turister och nya invånare.

Andorra är ett fascinerande litet land, med en unik form av en regering, en rik och intressant historia, och ett antal quirks att lägga till sin karaktär. Det officiella språket i Andorra är katalanska, ett romanska språk med gamla anor, men både spanska och franska talas inofficiellt. Nationen är instängda, med ett relativt tempererat klimat året runt. Det finns drygt sjuttio tusen människor som bor i Andorra, och landet har skillnaden av att ha den högsta medellivslängden i varje land på jorden, till 83,5 år.

Andorra började för mer än 1200 år sedan, som en av de små staternas kejsaren Karl skapats för att skydda Frankrike från en hotbild från Spanien-som vid den tiden styrdes av den muslimska morerna. Andorra förblev i ett tillstånd av relativ flöde fram till 1200-talet, när det blev delvis självständiga och antog en statsform vari styrdes över av både kungen av Frankrike och kung av Spanien. Gränserna upprättas vid denna tid fortfarande än i dag, vilket gör Andorra en av de mest stabila, kantad nationerna i Europa.

Andorra stått under denna form av samarbete furstendöme fram till 1993 då, efter mer än 700 år, var en konstitution slutgiltigt antagen. Även om både statschef i Frankrike och Spanien biskopen av Urgel fortfarande samarbete furstar i det nya parlamentariska systemet, är uppdelningen av makten nu mycket tydligare, med en vald premiärminister fungerar som regeringschef.

Andorra har varit neutral igenom mycket av sin historia, även under andra världskriget. Under kriget tjänstgjorde Andorra som en viktig transportled för smuggling av varor från motståndet regeringen i Frankrike till Spanien. Andorra inte förbli neutralt under andra världskriget, och humoristiskt utelämnades av undertecknandet av fördraget i Versailles-resulterar i Andorra tekniskt sett fortfarande i krig med Tyskland tills felet korrigerades slutligen 1958.

Andorra är främst ett turistmål, med turistnäringen står för mer än 75% av de 2 miljarder US-dollar (USD) ekonomi. Turister njuta Andorra vackra landskap, dess skattemässiga status, och de många flådiga hotell och bed breakfast. Resa till Andorra är ganska lätt, med regelbundna mark transit från många punkter i både Frankrike och Spanien, och kommersiella flygtrafiken. Kostnader för resor i Andorra är jämförbar med större delen av Västeuropa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.