Vad bör jag veta om Albanien?

Albanien är ett land i sydöstra Europa. De flesta av dess västra gräns ligger längs Adriatiska havet och Joniska havet i söder. Till nordväst ligger Montenegro, medan i öster, som löper från norr till söder, det gränsar till Kosovo, Makedonien och Grekland, som den delar sitt längsta landgräns. Sin lägsta punkt är havsnivå vid 0 fot (0 m), och dess högsta punkt är Maja e Korabit på 9,068. 24 fot (2. 764 m). Det område där 11,099. 66 kvadrat miles (28,748 sq km) gör det lite mindre än delstaten Maryland.

Albaniens huvudstad Tirana är även titulera Tirane, och dess officiella namn är Republiken Albanien, som i lokal form är Republika e Shqipërisë. Har uppnått självständighet från det Osmanska riket den 28 november 1912, är det kallas en "framväxande demokratin, och har både en president, som är chef för stat, och en premiärminister, som är chef för regeringen. : Det finns en kammare församling och landet är indelat i 12 län, kallas qarqe. Val hålls vart fjärde år. Det 3. 619. 778 invånare i Albanien-en uppskattning från juli 2008-huvudsakligen mellan år 15 och 64 år, med personer som lever cirka 77. 78 år. Befolkningen är 95% albanska, 3% grekiska, och de övriga 2% ingår zigenare, serber, makedonier och bulgarer. Grekiska organisationer uppskatta den grekiska befolkningen vara betydligt högre, upp till 12%. En majoritet av invånarna-cirka 70%-är muslimer, medan ca 20% är albanska ortodoxa kristna, och omkring 10% romersk-katolska. Av läskunnigheten för hela befolkningen är 98,7%, med män som har en något högre kompetens än kvinnorna i 2001 års folkräkning.

Trots att mer än hälften av befolkningen är sysselsatt inom jordbruket, endast cirka 20% av bruttonationalprodukten (BNP) kommer från jordbrukssektorn. En brist på modern utrustning och små tomter att hålla tillbaka små. Det finns också energibrist. Tjänster utgör huvuddelen av BNP, men en betydande del kommer från albaner i Grekland och Italien, som uppskattas till cirka 15%. Dessa två länder-Grekland och Italien-är också Albaniens viktigaste handelspartners, både vad gäller import och export.

ost och yoghurt framställs av tackor och getter mjölk, liksom majs är hörnstenarna i albanska diet, med ris få en större roll på senare tid. Fisk serveras oftare nära kusten, men en del av befolkningen är nästan vegetarian på grund av brist på andra alternativ, och fläsk kan undvikas genom att den största delen av befolkningen på grund av tro på islam.

Några regionala specialiteterna är CORBA och supa ves limua, soppor göras med ris och citron, liknande smakerna i grekiska avgolemono, lakruar, en pizza-liknande anrättning i som en runda bröd toppad med kryddat grönsaker och ost; quofte, en köttbulle maträtt, och flera drycker av frukt och grönsaker, inklusive dukagjin av druvor; hardic, från vilda bär, Orme, från kål och raki, en sorts druva brandy.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.