Vad är Reportrar utan gränser?

Reportrar utan gränser är en internationell organisation som grundades med målet att främja pressfriheten. Organisationen underlättar en rad aktiviteter för att främja pressfrihet och samtidigt hjälpa journalister, och i det 21-talet, expanderat sina insatser i online-världen och bidrar till att utbilda och skydda bloggare och andra personer som efter information på nätet. Denna organisation stöds genom medel från olika byråer över hela världen, tillsammans med donationer från supportrar och intäkterna från försäljning av böcker och andra material. p

Reportrar utan gränser bildades 1985 i Montpellier, Frankrike, Robert Menard, Roby Brauman, och Jean-Claude Guillebaud. Det franska namnet på organisationen är Reportrar utan gränser (RSF). Namnet på denna organisation kan påminna om ett annat framträdande icke-statlig organisation (NGO), Läkare utan gränser. Likheten är avsiktlig, en av grundarna faktiskt arbetat med Läkare Utan Gränser innan bistå med grundandet av Reportrar utan gränser.

Denna organisation arbetar på flera olika sätt att skydda pressfrihet och att hjälpa journalister. Reportrar utan gränser hjälper till att försvara anklagade och fängslade journalister, offentliggöra sina fall och bidra till deras rättsliga medel och samtidigt också att utöva politiska påtryckningar för att agitera för deras frigivning. Organisationen erbjuder också ekonomiskt stöd till kämpande journalister och organisationer som främjar pressfrihet, och det försöker aktivt bekämpa censur på olika sätt runt om i världen.

RSF arbetar också för att göra journalistik säkrare. Det har en katalog med reportrar som dödas på jobbet, och det kämpar för säker tillgång till nyheter för journalister. Reportrar utan gränser bidrar också till att utrusta reportrar med saker som skottsäkra västar till krigsområden, och det gäller tryck för att regeringar i ett försök att se till att journalister inte blir skadad eller hotad i tjänsten. RSF gör det också fall av mord och hotelser mycket offentligt, locka offentlig granskning.

Reportrar utan gränser ger ut ett antal publikationer, inklusive en årlig index över pressfrihet som bygger på omfattande forskning runt om i världen. Det publicerar även riktlinjer för säker rapportering runt om i världen, tillsammans med en handbok för bloggare och Cyber Dissidents som innehåller användbar information om att arbeta i online-miljön.

Denna press NGO är inte utan kontrovers. Vissa personer har påpekat att vissa av organisationens finansieringskällor kan äventyra dess integritet. Andra har varit kritiska till den position i organisationen på Kuba, som han påstår är en stor Violator pressfrihet. Vissa kritiker har också påpekat att Reportrar utan gränser är inte alltid opartisk i sitt sätt att hanterar nyheter och information, vilket är en mycket bra fråga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.