Vad är Datumgränsen?

Datumgränsen, förkortat till IDL, är en tänkt linje som löper ungefär längs den 180 graders linje longitud, i mitten av Stilla havet. Internationell konvention godtar Datumgränsen som platsen där en dag rullar över till nästa, med området öster om den internationella datumlinjen en dag före väst. Linjen är nödvändigt att ta upp vissa underligheter som sker under resa: människor som går hela vägen runt om i världen upplever sig antingen vunnit eller förlorat en dag, beroende på vilket håll de färdades i, som råkade Magellan på sin första resa. är världens delas upp i 24 tidszoner, ett för varje timme på dygnet. Det tidszoner är utformade så att de lokala middagstid faller när solen är ungefär overhead. Reser västerut, du förlorar en timme för varje 15 grader longitud, medan man reser österut, mot solen, får du en timme. Det tidszoner beskrivs i termer av deras förhållande till nollmeridianen, som faller vid 0 grader longitud i Greenwich, England. Om någon var 45 grader från Greenwich, skulle de uppleva en skillnad tre timmar: 45 grader västerut skulle innebära att personen i Greenwich Mean Time (GMT) -3, medan någon 45 grader österut skulle GMT 3. Internationella datumlinjen ligger mittemot nollmeridianen i tidszoner GMT + 12 och GMT -12.

Placeringen av den internationella datumlinjen valdes eftersom det ligger i ett relativt obebott område i Stilla havet. Däremot har små avvikelser måste göras på raden för att se till att personer bosatta i områden som Alaska och Ryssland alla kan verka inom samma dag under kontorstid: annars skulle de administrativa kaos resultat. Den lilla sicksack i linje hålla saker och ting fungerar bra på en daglig basis inom nationer som annars skulle vara i ett tillstånd av förvirring. Crossing the Datumgränsen innebär att du omedelbart lägga till 24 timmar till klockan Åker österut, eller subtrahera en dag när man går västerut.

Att resa över Datumgränsen kan vara förvirrande, speciellt när du tar en kort tur, till exempel från Fiji till Hawaii. Du skulle sluta som anländer till Hawaii innan du lämnade Fiji, eftersom Fiji är en dag före Hawaii, och två timmar efter: när det är middag på Hawaii är det 10:00 i Fiji nästa dag. Sammanblandning av dagar och scheman leder ibland till missöden, men de flesta flygbolag och resebyråer hålla Datumgränsen i åtanke när den informerar resenärerna om tidtabeller, väntade ankomst tider och resvägar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.