I egyptisk mytologi, vem Osiris?

Osiris är en egyptisk gud död, uppståndelse och fertilitet. Han beskrivs ofta i den formella dräkt faraonerna, håller skurk och slaga av kontors-, bär krona i Övre Egypten, och bära den ceremoniella skägg kontoret. I de flesta konstverk är Osiris också svepte som en mumie, och hans hud är grönt och symboliserar fruktbarhet.

Arkeologiska utgrävningar visar att Osiris är ett av de äldsta inspelade gudarna i egyptisk historia, son till jorden Gud och himlen gudinna. Dyrkan av Osiris var centrerad till ett tempel i Abydos, även om Osiris vördades högt i hela Egypten, och även utanför, Osiris kulter var vid ett tillfälle helt på modet i Rom, till exempel.

Enligt legenden var gift Osiris till sin syster Isis, och han drunknade i en stam av sin bror Set. I olika legender fann Isis stammen flyter på Nilen, eller hon hittade kroppen spolats upp på stranden, och hon tog Osiris tillbaka till livet för att far sin son Horus. Det inrättades emellertid rasande av detta, och han slet Osiris sönder, sprids de fragment över Egypten.

Isis ihop omsorgsfullt sin man, med hjälp från andra, och förde honom tillbaka till livet igen, men av regler egyptiska gudarna var Osiris inte tillåtet att bo i de levandes land längre, eftersom han ansågs vara död. Som ett resultat, skickades han till underjorden, för att vaka över de döda och bedöma dem när de kom in i underjorden. Som ett resultat kom de döda som associeras med Osiris, med egyptierna ansåg att de rättfärdiga skulle bo i hans rike efter döden.

Många skildringar av Osiris visar honom i underjorden med Anubis, en gud i samband med livet efter detta, och rättvisans vågskålar som dödas själar skulle vägas. Cults of Osiris använde bildspråk död, återfödelse, och dom utsträckning, med Osiris för att inspirera anhängare med idéer om odödlighet för de rättfärdiga.

Eftersom Osiris dog två gånger och återuppstod, är han också förknippas med liv och återfödelse. Egyptiska samhället fokuserade mycket på cykliska mönster av fertilitet och liv, tack vare de årliga översvämningarna av Nilen, så det är kanske naturligt att Osiris kunde representera både livet och döden samtidigt för egyptierna. Historien om Isis och Osiris spelades årligen i många tempel, komplett med erbjudanden, chantings och berättande, och det kan ha påverkat liknande historier i andra delar av den antika världen, till exempel berättelsen om Persefone.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.