I egyptisk mytologi, vem Isis?

egyptiska mytologin är Isis fruktbarhetens gudinna. Hon är också en väktare av de döda, och hon påstås ha starka magiska krafter, inklusive förmågan att läka människor. Historiskt var Isis ofta förknippas med månen, som ibland dök upp i representationer av henne, vanligtvis hålls i en huvudbonad som också inkluderade hornen på en ko.

Enligt legenden Isis var dödlig gång, men hon lurade solguden Ra till att ge henne några av sina befogenheter. Hon beskrivs också som syster till Osiris, liksom hans hustru. Namnet "Isis" betyder "Queen of tronen," förbinder henne med Osiris i sin roll som härskare, och i vissa representationer av Isis, bär hon en tom tron som en huvudbonad som symboliserar den avhuggna sambandet mellan sig och Osiris.

mest välkända saga om Isis innebär död och uppståndelse Osiris. Enligt legenden mördades Osiris av sin bror Set, och förs tillbaka till livet av Isis så att de två skulle ha en son, Horus. Horus var dold till vuxen ålder så att han kunde hämnas på Set, medan Osiris slets sönder av Beläget i ett anfall av raseri. Även Isis kunde åter samla mannen och föra honom tillbaka till livet igen, blev han officiellt vara död, och skickas till underjorden.

Många statyer av Isis visa henne diar eller hålla barnet Horus, stärka sin roll som fruktbarhetens gudinna, och i vissa regioner hon var dyrkad som en gudinna för barnafödande också. Förutom att vara fruktbarhetens gudinna, Isis var också en av gudinnorna som tog hand om döda, skötsel av Kanoper som håller levern, och hon ansågs mer allmänt som en gudinna skydd och försvar, eftersom hon vakade över död. Förutom att vördas i Egypten var Isis också en siffra för dyrkan i Grekland och Rom. ISIS kulter begivit sig till Grekland runt den tredje århundradet f. Kr. , och nådde Rom inte långt efteråt. Dessa kulter ofta agerade ur berättelsen om Isis och Osiris årligen, som en symbol för återfödelse och fertilitet, och av allt att döma, deras riter var ganska vild. ISIS dyrkan varade hela den sjätte århundradet CE, även om sådana kulter till stor del hade stämplat ut då.

Vissa har föreslagit att historien om Isis har några kontakter med berättelsen om Marias och Kristus i kristendomen, och det är troligt att de tidiga kristna har påverkats av myterna kring Isis. Visst både Isis och Maria är mor siffror, och vissa tvingas konverterar kan ha funnit tröst i att se Maria som en variant av Isis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.