I Celtic Mythology, vem Brigid?

Brigid eller "The Bright One" är en mäktig gudinna i keltisk mytologi. Hon betraktas som en gudinna av ljus och visdom, vilket ger upplysning till hennes anhängare, och hon är också gudinna för härden, hemmet, förlossning, healing, och konst, särskilt poesi. Brigid är även kopplad till fred och försoning.

Enligt legenden är Birgittas dotter till Dagda, en mäktig kung i Celtic folklore. Hon gifte sig Bres, en irländsk kung av en konkurrerande stam, i hopp om att skapa enighet mellan stammarna och få slut på krigen mellan dem. De två hade tre söner, en som dödades i strid, inspirerande Brigid hård med sorg. Som ett resultat, är Birgittas krediteras med uppfinningen av bruket av oroar sig i keltiska samhället och hon är även kopplad till den praxis som visslade att organisera och samla anhängare.

Birgittas samband med eld och ljus beror det faktum att hon föddes i gryningen. Sacred lågor över hela Irland bibehölls genom prästinnor av Brigid historiskt, och hon dyrkade var också vid heliga brunnar. Många trodde att dricka från en av Birgittas brunnar kunde åstadkomma läkning av olika sjukdomar, som hon var knuten till helande konst i keltiska samhället.

Brigid var också förenad med oxar, som hon uppenbarligen ägt flera, och med galtar. I legenderna, är hon framställs som ett fullbordat poet, skriver verser till ära för olika evenemang, och några barder vördade Brigid, särskilt barder som utfört religiösa verk. Som en gudinna, Brigid var älskad av många kvinnor . Kvinnor bad till henne under graviditet och förlossning, i hopp om att ha starka, friska barn, och vissa sekter av prästinnor engagerat sig för dyrkan av Birgittas och strävan efter visdom och prestationer inom konsten i hennes ära.

Liksom många hedniska gudar och gudinnor, fann Brigid sig fördrivna med uppkomsten av kristendomen. Vissa personer har föreslagit att Sankt Brigid av Kildare är egentligen en omarbetad version av Brigid gudinnan, snarare än en verklig person, och vissa bevis verkar stödja detta. Båda Brigids, till exempel dela en födelsedag, och kontrollerbara uppgifter om livet Saint Brigid är mycket svåra att hitta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.