Finns det fortfarande kolonier i världen?

En koloni är ett arealen lös eller strikt kontroll av en annan stat /land. Det kan vara en plats där bosättare från staten flytta, ibland tränger undan den inhemska invånare, eller en plats där en stat åberopar någon äganderätt eller rätt att styra människorna där. I likhet med de amerikanska kolonierna under brittisk kontroll på 1700-talet, många moderna kolonier lever i vad som kan betraktas som enskilt ägda områden, där de boende omfattas av lagstiftningen i det land som "äger" kolonin, men inte får delta i politisk process som skapar dessa lagar. Detta har lett till att vissa kolonier i modern tid att söka självständighet från en kontrollerande stat så att de får självstyre och stifta lagar är lämpliga för deras land, kultur och trosuppfattningar.

USA har två markområden som kan betraktas kolonier, och även commonwealths. Dessa är Puerto Rico och Guam /Nordmarianerna. Medan det tidigare kolonier i USA, särskilt i de angränsande staterna, lobbade för fullständiga rättigheter som stater, inte alla medborgare i Puerto Rico är intresserade stateship. Några är och gör kampanj för svarvning Puerto Rico till en verklig stat eller ett självständigt land, i motsats till kolonin och samväldet.

Medborgare i Puerto Rico följa USA: s federala lagar, brukar inte komma att rösta för att göra eller ändra lagar på federal nivå. De har inte representation via senatorer eller företrädare hus, trots att de omfattas av lagstiftningen i den amerikanska genom överenskommelse mellan ledarna för puertoricanska regeringen och USA. Puerto Rico har någon egen republikanska regering, men dess relation till USA är fortfarande i vissa avseenden kolonialtiden. En annan koloni, som innehas av Storbritannien, är Gibraltar, som har ett brittiskt territorium sedan passagen av fördraget i Utrecht i början 18th århundradena. Ledaren för landet är drottning Elizabeth II, men återigen har Gibraltar sin egen regering. Skillnad från de flesta kolonier är Gibraltar erkänd som stat av EU, vilket är ovanligt. Längre bort, Gibraltar inte använda namnet "koloni" för att beskriva sin relation till Storbritannien och istället föredrar att kallas en "utomeuropeiska territorier. "Det är dock fortfarande föremål för lagar i Storbritannien. Det finns andra små områden och öar som har koloniala relation till länder. Visst antalet kolonier fortsätter att minska eftersom människor i områden känner att de har rätt att erkännas som antingen ingår i ett större land eller som en självständig stat. De vill ha fullständiga rättigheter att delta i omröstningen eller politiska processen, eller betraktas som helt skilt från annat land.

Det kan finnas fördelar för den koloniala relationen om staten är liten. Till exempel skulle en katastrof i Puerto Rico betyder förmodligen att USA snart skulle komma till sin hjälp och skapa medel som krävs för återhämtning. Men det kan också leda till problem när medlemmar i en koloni är inte riktigt vara medborgare och inte har någon representation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.