Är Lenins Corpse verkligen fortfarande på Display?

1924 dog den vördade ryska politiska ledare Vladimir Lenin, skenbart från effekterna av flera stora slag. Ett ramaskri från allmänheten för bevarandet av Lenins lik sporrat den bolsjevikiska regeringen att skapa ett lämpligt mausoleum för offentlig visning. Som arkitekter kravlade att slutföra mausoleum själv, flera specialister arbetade under topphemliga villkor att balsamera Lenins lik. Resultatet av deras arbete sades vara en av de finaste exemplen på bevarande någonsin försökt på en människokropp.

Lenins lik fortsatte offentlig visning av 1925, i en ganska liten men ståtligt mausoleum ligger på Röda torget, allmänheten gården utanför Kreml i Moskva. Tusentals ryssar in via mausoleum att fånga en mycket snabb skymt av Lenins lik som låg i skick. Under kommunistiskt styre, var besökare till Lenins mausoleum under ständig kontroll av beväpnade vakter. Några tecken på bristande respekt eller olämpligt beteende medan i närvaro av Lenins lik inte skulle tolereras.

Under andra världskriget, Lenins lik togs bort från Röda torget för förvaring, men det var tillbaka inom några år. För en kort tid i mitten av 1950-talet, mindre bevarade kropp av Josef Stalin lades också bredvid Lenins kropp i ett mausoleum. Detta kan ha setts som ett grymt skämt till Lenins anhängare, eftersom Lenin hade försökt att avlägsna Stalin från makten så tidigt som 1922. Stalins kropp flyttades senare från Lenins mausoleum och kremerades håll.

Sedan kommunismens fall 1989 har vissa ifrågasatt behovet av att upprätthålla Lenins lik som en symbol för ett förtryckande system. Många äldre ryssar och turister besöker fortfarande Lenins lik som en del av en större pilgrimsfärd till Kreml och Röda torget, men nu timmar har minskat under senare år. Lenins lik regelbundet bort för inspektion och reparationer, och vissa besökare har noterat en vaxliknande kvalitet till synliga delar av Lenins lik, främst hans huvud och händer. Detta kan tyda på Lenins lik har ersatts med ett vax skulptur, eller embalmers har gjort ett antal betydande justeringar av den ursprungliga kroppen.

Lenins lik i själva verket fortfarande på displayen i sitt mausoleum på Röda torget, och besökare fortfarande fil genom att under besökstid. Oavsett om de ser i själva Vladimir Lenin eller vax ersättare är fortfarande upp till debatt, även om bevarandet teknik som används för att stabilisera Lenins lik har också använts för att bevara organ i andra kommunistiska ledare som Mao Zedong i Kina och Kim Il Sung i Nordkorea.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.