Vilken är världens mest isolerade bebodda ön?

Världens mest isolerade bebodda ö är Tristan da Cunha, ett beroende till den brittiska utomeuropeiska territoriet Saint Helena. Det ligger långt fram i södra Atlanten, ungefär lika stort avstånd mellan Cape Town, Sydafrika och Montevideo, huvudstad i Uruguay. Tristan da Cunha är 2816 km (1750 miles) från Sydafrika och 3. 360 km (2088 miles) från Sydamerika, gör den till den mest avlägsna bebodda ö på planeten. Det finns många öar i centrala Stilla havet längre bort från kontinentala landområden, men inte andra bebodda öar. Den närmaste bebodda ön Tristan da Cunha är S: t Helena, 2173 km (1350 miles) norr. Världens mest isolerade ö i allmänhet, Bouvetön, ligger omkring 2000 miles till sydöst.

Tristan da Cunha är den största ön i en skärgård bestående av två andra större öar och ett par små sådana. I storleksordning, dessa är oåtkomliga Island, Nightingale Island, Middle Island och Stoltenhoff Island. Dessa öar är alla ligger cirka 20 miles från varandra, triangel placeringen av de tre största öarna liknar en likbent pekar mot nordost, med den största ön, Tristan da Cunha, tjänstgör som ledande vertex. De två minsta öarna ligger precis bredvid Nightingale Island. En annan ö, den obebodda Gough Island, är belägen 395 km (245 mi) i sydöst.

Tristan da Cunha i sig har en yta på 121 Mi2 (201 km2), som liknar en storstad som Paris, men de flesta av ön är bergig och obebodd. Öns enda plan yta är platsen för Edinburgh av de sju haven, öns huvudstad och enda riktiga stad. Lokalt är det känt som "förlikningen". Tristan da Cunha har en befolkning på omkring 272 personer, varav 80 familjer dela bara åtta efternamn. På grund av den begränsade storleken på deras genpool, ärftliga hälsoproblem, såsom astma och glaukom är vanligare bland öns invånare.

Öns invånare lever av fiske och växande grönsaker på små tomter. Landets ekonomi är uppbyggt kring sina konserverade kräftor fabrik och export av särskiljande frimärken och mynt. På grund av bristen på en landningsbana, transport till och från Tristan da Cunha är svår och måste ske med båt. Ön ligger nära handel vägen för fartyg som seglade från Buenos Aires, Argentina till Kapstaden i Sydafrika.

Öns högsta punkt är en vulkan, Queen Mary's Peak, med en höjd på 2. 062 meter (6. 765 fot). 1961 utbröt det, hälla lava ned en sida av ön och tvinga evakuering av alla bosatta i Storbritannien. De flesta av de boende återvände till ön 1963 efter en Royal Societys expedition skickas dit för att undersöka rapporterade liten skada på den primära uppgörelse.

1958 som en del av Operation Argus, USA exploderade en atombomb i området. Detta blev inte offentligt förrän i maj 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.