Vilka är de kallaste platserna i världen?

Antarktis tar en position bland de kallaste platserna på jorden. Mestadels bebodda utom pingvin och kolonier tätning finns längs kusten, har Antarktis praktiskt taget ingen match på temperaturen avdelning. På Plateau Station, kan temperaturen sjunka lätt att -119,23 ° Fahrenheit (-84 ° Celsius) och den årliga medeltemperaturen knappt når -32,8 ° F (-36 ° C). Registrerats som den kallaste platsen går dock till Vostok Station, Antarktis, där temperaturen nådde -129 ° F (-89. 4 ° C) den 21 juli 1983. Forskarna är den enda människan att leva på Antarktis i månader i taget, och även de gör det bara på sommaren.

Av alla bebodda områden, är en av de kallaste platserna på jorden Sibirien. Även om den globala uppvärmningen har tagit en vägtull på sibiriska vintrar under det senaste decenniet, är det normalt att temperaturen att nå -60 ° F (-51,1 ° C) i januari. Ojmjakon, i östra Sibirien, har en genomsnittlig vinter temperatur på -96 ° F (? 71,1 ° C). Den lilla byn är hem till 900 bofasta invånare, som uthärdar vintern nio månader av året, och ansåg -30 ° F (? 34. 4 ° C) "ljumma". Området är så kallt att tomma plastpåsar vidtas utanför fryser inom några minuter och sedan spricka som glas.

Utanför Ryssland, går priset som en av de kallaste platserna på Grönland, där städerna Northice och Eismitte ser ofta temperaturer på -50 ° F (-45,5 ° C). Yukon, Canada, ligger tätt efter med bara ett par grader. I USA, är en av de kallaste platserna definitivt International Falls, Minnesota, där temperaturen normalt når -32 ° F (-35. 5 ° C) på vintern. Prospect Creek, Alaska, har brutit flera poster i den amerikanska kontinenten och nådde bland annat -79,8 ° F (-62,1 ° C) under 2003.

För att överleva i kallaste platser i världen har människor varit tvungna att anpassa sin miljö och livsstil avsevärt. Allt fryser till så låga temperaturer, från elektronik till bensin till penna bläck, batterier förlorar kraft och rör spricka under trycket från is och snö. I Ojmjakon är barn inte tillåts spela ute mer än 20 minuter åt gången under en typisk vinterdag. Vid -60 ° F (-51,1 ° C), kan deras lungor frysa och kollaps. Trots alla svårigheter har människan hittat ett sätt att förändra miljön och överleva. Många av de kallaste platserna på jorden nu locka turister som är angelägna att se, åtminstone för ett par dagar, vad riktig vinter handlar om.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.