Vem är Shiva?

Shiva är en av de främsta gudarna i den hinduiska religionen, som allmänt praktiseras i Indien. Liksom många hinduiska gudar, han har en komplex och dualistisk natur. Många utövare av hinduismen fokuserar sin dyrkan på Shiva och hans många aspekter, i en tradition som kallas Shaivism. Eftersom Shiva är en så viktig medlem av den hinduiska Pantheon, en del människor utanför denna religion är vagt bekant med honom. har olika former av hinduism utövats i tusentals år, den äldsta tro och läror den religion som finns i en serie av heliga texter som kallas Vedasen . Ursprungligen verkar Shiva ha dyrkat i skepnad av Rudra, en äldre gud som var ansvarig för stormar, vindar och jakt. Rudra kallades ibland också "The Terrible", en anspelning på hans vilda och brutala sätt.

Like Rudra, Shiva är en mycket destruktiv gud, kan anställer stor förödelse och bränna bort föroreningar. Men Shiva är också en gud av skapelsen, och betraktas som en gud av sanning, godhet och skönhet. Många anser honom vara en mycket gynnsam gud, liksom en gud paradoxal idéer. Många statyer av Shiva, till exempel skildra honom med både kvinnliga och manliga attribut, som förverkligar idén om Shiva som en mycket dualistisk och ibland förvirrande figur i hinduisk mytologi. Förutom att vara en skapare och en jagare, Shiva är också förknippat med dans, konst och visdom, och han är en respekterad figur i den yogiska traditionen. I de flesta skildringar av Shiva, har han en tredje ögat, tovigt hår och en halvmåne eller horn på huvudet. Floden Ganges spelar också en roll i Shiva's ikonografi, eftersom Gud är nära knutna till Ganges, och ormar kan visas lindade runt Shiva också. Han bär en treudd i vissa bilder, som är hans vapen i val, och hans kropp är ofta nakna och insmorda i aska. När han kräver transport, Shiva rider en vit tjur heter Nandi.

Det primära familjen Shiva består av gudinnan Parvati och deras barn, Ganesha och Skanda. Shiva är också associerat med andra gudinnor och gudar i den hinduiska Pantheon, såsom Vishnu och Kali. Shiva första gemål enligt hinduiska mytologin var Sati, en gudinna lojalitet, sanning och lång livslängd. Enligt legenden immolated Sati själv eftersom hennes far ogillade hennes äktenskap med Shiva, och hon var reinkarneras som Parvati.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.