Vem är G8?

G8 är en informell grupp bestående av världens främsta industrinationer. Ledarna för varje land som deltar i G8 träffas en gång om året för att diskutera ekonomi, handel och politiska frågor. Det här årsmötet kallas G8-mötet och hålls i ett annat land varje år. Det första toppmötet hölls år 1975 på begäran av den franska regeringen. Vid den tiden fanns det bara sex inblandade nationer: Tyskland, Italien, Storbritannien, Japan, Frankrike och USA. År 1976 anslöt sig Kanada, och den grupp som då kallades G7. Ryssland var den sista att gå under 1998.

G8 har ingen permanent säte eller personal. Det saknar även egen budget. När ansikte mot ansikte toppmöte hålls varje år, ordförandelandet ansvarar för alla arrangemang, inklusive säkerhet. När toppmötet äger rum, uppmärksamhet i media på ordförandelandet är stenhård, och säkerhet är en av de främsta prioriteringarna. toppmöten har nyligen orsakat många kontroverser. De är oftast höljt i hemlighet av säkerhetsskäl. Protester och upplopp har inträffat utanför många platser G8-toppmötet. I Italien 2001, ett stort upplopp skedde på grund av G8-medlem starka stödet för globaliseringen. De grundläggande målen för G8 är att lösa konflikter och främja fred mellan medlemsländerna. De avser också att stärka den globala ekonomin och främja samarbete mellan länder i frågor såsom ekonomi och handel. Även om länderna kan komma överens om politik, beslutet att handla om dessa avtal är helt frivillig. Det har funnits många kritiker av G8 sedan dess bildande. Kritiker hävdar att G8 är en elitgrupp av superkrafter och att deras intressen är rent egennyttiga. Många länder, däribland Kina och Indien, ingår inte i G8. Många kritiker också ifrågasätta giltigheten av Ryssland som ett land. Har den klart minsta ekonomin i något av länderna, och dess demokratiska utveckling är tveksamt.

frågor som diskuterades vid det senaste G8-toppmötets dagordning ingår energikrisen, terroristverksamhet och kriget i Irak. Kriget i Irak har orsakat några stora motsättningar mellan medlemsländerna. Inofficiellt är USA anses den dominerande medlem i G8-gruppen på grund av sin politiska och ekonomiska makten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.