Vad bör jag veta om kinesisk Etikett?

Många asiatiska kulturer är kända för sina komplicerade etikett, och Kina är inget undantag. Under århundraden har de kinesiska utvecklat ett mycket komplicerat system av etikettsregler som ibland kan vara förvirrande för utlänningar. Det viktigaste att veta om kinesisk etikett är att insatser svarar för mycket, så länge folk gör en verklig ansträngning för att vara hövlig och artig, kan små synder förlåtas eller försiktigt påpekade för framtida referens.

En av de grundläggande begreppen i kinesisk etikett är idén om "ansikte" eller respekt och anseende. Kineser tar sitt rykte på stort allvar, och interaktioner som verkar undergräva någons rykte bör undvikas. Till exempel kommer skrika åt någon på en offentlig plats eller försöka bevisa någon fel i en blandad grupp kan uppfattas som kränkande. Något som kan verka som en mild lätt till en utlänning skulle kunna uppfattas som mycket olämpliga enligt reglerna för kinesiska etikett om det undergrävt någon ståndpunkt i fråga.

kinesiska kulturen är också mycket vidskeplig, och detta spelar en roll kinesiska etikett. Som regel är udda tal anses otur, så folk bör undvika att ge gåvor i udda nummer, eller bjuda in ett udda antal personer till en fest. Det nummer fyra är ett undantag från denna regel, eftersom det är ett Homofon för "död" på kinesiska, och det anses därför otur. Färgerna svart och vitt är olycksbådande, medan rött är en lyckosam färg, presenterar skall fästas i rött, om möjligt, och röd inredning är en bra idé för parterna. Vissa gåvor är också tabu, exempelvis klockor, vilka är förknippade med begravningar. Den kinesiska föredrar att göra affärer och göra presentationer via mellanhänder, snarare än sammanträde direkt, åtminstone till en början. Affärsmän som reser i Kina bör använda sig av en mellanhand förbindelse att träffa nya kontakter, och avslappnade resenärer bör också söka introduktioner genom mellanhänder, om möjligt. I samtliga fall när introduktioner är, så är de oftast formella, börjar med den högsta person närvarande. Folk stannar till introduktioner, och de kan skaka hand kort, men de kommer inte att ägna sig åt annan fysisk kontakt eller uttrycka känslor. Som i många andra kulturer, formell hedersposter titlar bör användas om inte någon visar att en mer avslappnad form av adress bör användas. Detta är särskilt fallet med människor som är äldre eller högre i rang. Kinesiska etikett frowns på överdriven fysisk kontakt, och visar känslor, i synnerhet, rynkar medan någon talar är ett tecken på oenighet. Visar fotsulorna eller skor är också anses oartigt. Respekten för äldre är också mycket viktigt. Folk kommer att öka när en äldre person passerar, och erbjuda hjälp med dörrar och paket till folk som är äldre som ett tecken på respekt.

För dem som har turen att bli inbjuden till en kinesisk fest eller middag, vilket ger en gåva till värden förväntas. Gåvor bör vara blygsam, snarare än flashiga, och de bör presenteras på jämna nummer. Vid en middag, människor förväntas att försöka göra allt och uttrycker intresse för allt på bordet. Om en gäst inte har hjälpt honom eller henne till något, kommer den mottagande placera den på gästens tallrik.

Några särskilda regler omger användningen av ätpinnar. Chopsticks ska aldrig användas för att peka på folk, och de bör heller inte bli slickade eller fastna upprätt i en skål. Passing livsmedel till andra människor med pinnar har ansetts vara tabu, och när ätpinnar används för att hämta mat från en gemensam tallrik bör breda slutet av pinnar användas så att den del som berör munnen inte kommer i kontakt med livsmedel .

Det är viktigt att tacka för utförda tjänster och gåvor i kinesiska etikett, och att vara blygsam när de tackade. Blygsamhet är en högt värderad egenskap i många regioner i Kina, och många av de regler kinesiska etikett kretsa kring begreppen blygsamhet och "ansikte. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.