Vad bör jag veta om Wallis-och Futunaöarna?

Wallis och Futunaöarna är två små öar som tillsammans bildar ett utomeuropeiskt kollektivet i Frankrike. Öarna tillsammans ta upp drygt 100 kvadrat miles (265 kvadratkilometer), och har en sammanlagd befolkning på drygt 16. 000 personer. Wallis och Futuna öarna är belägna i södra Stilla havet, halvvägs mellan Hawaii och Nya Zeeland.

Öarna har varit ockuperat i över 3500 år, baserad på arkeologiska bevis på Wallis ön. Från 1200-talet till 1500-talet, Wallis-och Futunaöarna ingick i det stora imperium av Tonga, och ruiner finns kvar från denna period, främst fästningen Talietumu. I slutet av 1700-talet en europeisk upptäcktsresande, Samuel Wallis, kom över öarna, och namnet Wallis gavs till ön. Den franska småningom bosatte Wallis-och Futunaöarna i början 19th century, konvertering av lokalbefolkningen till katolicismen i processen. I slutet av 19th century, kungar och drottningar av kungarikena som utgör Wallis-och Futunaöarna-Uvea, Alo, och Sigave-undertecknade fördrag med Frankrike, vilket gör öarna officiellt ett protektorat i Frankrike. År 1917 öar annekterades officiellt blev en koloni under regeln om franska Nya Kaledonien. 1961 Wallis och Futunaöarna blev direkt område i Frankrike, att avlägsna sig från New Caledonian regel.

Wallis och Futuna omfattas av den franska konstitutionen och använda det franska rättssystemet. Den officiella statschef är Frankrikes president, och regeringschefen är ordförande i den territoriella församling. Dessutom är traditionella kungar tre riken utgör Wallis och Futunaöarna är en del av rådet i områdena-tillsammans med tre andra representanter som valts av den territoriella församlingen. Dessa kungar behålla en viss politisk makt, och ett stort lokalt stöd.

Under 2005 har en av dessa tre kungarna-Tomasi Kulimoetoke II, 50-kung av Uvea-var indragen i ett uppror som nästan kostar honom tronen han höll i nästan 50 år. Kungens sonson var inblandad i en rattfylleri olycka då en fotgängare dödades. Snarare än att låta sitt barnbarn skall gripas, gömde kungen honom i palatset i fyra månader innan de slutligen gav honom upp till myndigheterna. På grund av detta många krävde kungen att avgå, och kravaller och protester har genomförts i hela huvudstaden. Ytterst kungen behöll sin post innan de lägger sig i början av 2007.

Wallis-och Futunaöarna är avlägsen, men trevlig, turistmål. Vackra stränder, prisvärt boende, och historiska platser gör alla Wallis och Futunaöarna en perfekt tillflyktsort för alla som är villiga att spendera lite extra arbete och pengar för att gå av stigen. Franska talas i hela territoriet, och öarna kan nås genom att flyga från närbelägna Fiji och Nya Kaledonien. Eftersom regnperioden i november till april medför cykloner, en idealisk tid att besöka Wallis och Futunaöarna är mellan maj och oktober.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.