Vad bör jag veta om Papua Nya Guinea?

Papua Nya Guinea är ett land strax nordost om Australien. Den består av den östra halvan av ön Nya Guinea, tillsammans med en grupp av öar. Papua Nya Guinea var förr två territorier, Papua och Nya Guinea. De slogs samman 1945, och landet blev fredliga självständighet från Australien 1975.

Papua Nya Guinea är ett av de mest olika nationer i världen, med över 850 lokala språk och även mer traditionella samhällen, men befolkningen är bara omkring sex miljoner. Landskapet är lika skiftande, och 82% av befolkningen bor på landsbygden. Den inhemska befolkningen i Papua Nya Guinea datum för minst 50. 000 år sedan och tros vara i sydostasien ursprung.

Även Papua Nya Guinea hade viss interaktion med Sydostasien och europeiska handlare innan den 19: e århundradet, det var föga känd bland européer förrän denna period. 1884 blev Papua Nya Guinea två europeiska kolonier: Tyska Nya Guinea i norr och brittiska Nya Guinea-senare kallad Papua-i söder.

Australien började administrera Papua 1915 och fick mandat att förvalta den norra kolonin, senare omdöpt till Nya Guinea, efter första världskriget och Papua Nya Guinea blev därför både administreras av Australien, men var separata politiska enheter till år 1945 . Förvirring som orsakas av denna situation pågår fram till i dag, när vissa stadgar endast gälla halva landet trots sin enad identitet.

Papua Nya Guinea är en konstitutionell monarki och en representativ demokrati. Det är en del av Samväldet och den engelska monarken är statschef. Generalguvernören representerar statsöverhuvud lokalt, och premiärministern är regeringschef och har den verkställande makten. Papua Nya Guinea har också en enkammarriksdag och en högsta domstol. Det finns 19 provinser i Papua Nya Guinea, tillsammans med en separat National Capital District.

Ekonomin i Papua Nya Guinea är baserad på självförsörjande jordbruk och export av mineraltillgångar inklusive guld, olja och koppar. Utbrytning Bougainville, tidigare den rikaste provinsen i landet med sina stora koppargruva inneburit ett hårt slag mot Papua Nya Guineas ekonomi. Utbrytning Upproret rasade från 1988 till 1997.

Landskapet i Papua Nya Guinea funktioner berg, regnskog och våtmarker. Vulkanutbrott, jordbävningar och tsunamier är vanliga. Landet har varit minimalt utforskas och man tror att många okända växter och djurarter lever på öarna.

Det finns tre officiella språk i Papua Nya Guinea: engelska och två Creoler, Tok Pisin och Hirimotu. Tok Pisin fungerar som ett lingua franca i större delen av landet. Ninety-sex procent av befolkningen som identifierats som kristna i folkräkningen 2000, men många räknar med inhemska metoder i sin religion. Kultur och traditionell religion i Papua Nya Guinea är lika olika som språk. Sport, speciellt rugby, ges stor betydelse i Papua Nya Guineas nationella kulturen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.