Vad bör jag veta om Norfolk Island?

Norfolk Island är en liten extern territorium i Australien. Den omfattar drygt 13 kvadrat miles (35 kvadratkilometer), vilket gör det den åttonde minsta nation eller område i världen. Norfolk Island ligger öster om Australien i Stilla havet.

Norfolk Island var obebodd tydligen under större delen av mänsklighetens historia, med det första beviset för avveckling förekommer någon gång i den 14: e århundradet. De första nybyggarna var polynesier troligen från en av öarna i Nya Zeeland. Även om de verkar ha gjort en permanent lösning på Norfolk Island som varade i minst ett par decennier, de till slut försvann, lämnar ön åter ledig.

Captain Cook var den första europén som plats Norfolk Island 1774, och han döpte ön efter hertiginna av Norfolk. Norfolkön stoltsera med en klar källa till lin och höga träd som verkade lämplig för master, båda sakerna britterna var i behov av vid den tiden, så en lösning på ön var helt önskvärt. En straffkoloni etablerades 1788, med fångar som hade möjlighet att förvandlas till friges bosättare, och kämpade genom umbäranden för de närmaste decennierna. I början 19th century uppgörelsen övergavs, och djur och byggnader förstördes, så att ingen skulle frestas att försöka göra anspråk på marken.

Ett decennium senare en ny straffkoloni etablerades, denna gång med idén att skicka de värsta fångarna tänkbara, att isolera dem från fastlandet kolonierna. Av allt att den andra koloni på Norfolk Island var verkligen en helvetisk plats, och ett antal begagnade rapporter hävdar att fångar som skickades dit, för att aldrig återvända, sökte sig döden som en slags nåd. Ett antal fördömande rapporter om förhållandena på ön till slut ledde till reformer, och i slutändan straffkoloni var stängda, och de återstående fångarna skickades till Tasmanien.

På 1850-talet en ny bosättning grundades den Norfolk Island, denna gång av fria bosättare från Pitcairn, mestadels ättlingar Tahitians myteristerna från Bounty , som hade vuxit ifrån sina egna öar. Den fria Bosättningen växte sakta men säkert, med fokus främst på jordbruk och valfångst som medel för sitt uppehälle.

På tröskeln till den 20-talet, med skapandet av det australiska samväldet, administrering av Norfolk Island gått från Storbritannien till Australien. I slutet av 1970 sin status förändrats något att ge ön regeringen en rimlig grad av självbestämmande, att ta bort den något från den australiska parlamentariska systemet, men gör det är det enda externa territorium ha självstyre.

Naturen och stränder är de största attraktionerna på Norfolk Island, med några historiskt intressanta platser att fylla luckorna. Norfolk Island National Park innehåller några fantastiska regnskog, och ett antal stigar erbjuder utmärkt vandring och cykling. Den häpnadsväckande Norfolk Island Pine, som visas på flaggan i Norfolk Island, kan nå höjder på upp till 180 ft(60m), och är en populär naturlig attraktion.

Fiske, dykning, charterbåtar, simning, snorkling, surfing, och havskajak alla erbjuder en möjlighet att njuta av det vackra vattnet runt Norfolk Island, och ett flertal orörda stränder erbjuda något lite mer behagligt för dem som bara vill luta sig tillbaka och njuta av solen.

Flyg anländer dagligen på norfolkön från ett antal flygplatser i Australien och Nya Zeeland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.