Vad bör jag veta om Isle of Man?

Isle of Man är ett litet beroende på Irländska sjön. Isle omfattar 220 kvadrat miles (570 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär tre gånger större än Washington, DC. Isle of Man är beläget mitt mellan Irland, Skottland och England. Förutom själva ön of Man, Isle innehåller också tre mindre öar, Chicken Rock, St Patrick's Isle, och Calf of Man.

bosatte sig först på Isle of Man i ungefär den 8: e årtusendet f. Kr. . Tidiga historia på Isle of Man är osäker, och mycket av det är höljd i myt beträffande reglering av ön av Brythons någon gång under första hälften av 1: a årtusendet. Någon gång i 7: e århundradet den irländska invaderade öarna, och bosatte sig permanent, att införa den keltiska språket manx.

Vikingarna invaderade första ön i slutet av 8: e talet, men lämnade kulturen ungefär samma som den varit före sin invasion. I den 11: e århundradet ön omvandlades till ett kungarike under den nordiska, där det förblev fram på den skotska som Norge under 13-talet. I den 14: e århundradet britterna tog kontroll över Isle of Man och regel skulle passera mellan skotska och den brittiska under nästa århundrade. Ytterst Isle skulle falla under kontroll i Storbritannien, trots ett antal uppror och obehag med brittiskt styre.

I mitten-19th century Isle of Man fick en anständig nivå av autonomi, som ökade under det närmaste århundradet och en halv. Politiskt är Isle of Man ganska unikt. Det är en självstyrande rike, i skydd av Storbritannien som en Crown beroende. Den har ett eget parlament, Tynwald och förvaltar sina egna lagar. Det är inte helt en del av Förenade kungariket, och är varken en del av Europeiska unionen. Den Manx kulturen upplevde ett uppsving i den 20: e århundradet, med traditionellt hantverk, kulturfestivaler, och det Manx språk alla hitta en ny plats bland invånarna. Manx fortfarande undervisas och talat, och även om alla modersmål dog ut på 1970-talet, har lett den senaste tidens ansträngningar i en ny generation av infödda.

Isle of Man är en populär destination för invånarna i både Storbritannien och Irland, men med tillkomsten av prisvärda flyg till kontinenten dess popularitet har minskat något. Ändå erbjuder den en fascinerande semester ligger precis i mitten av de brittiska öarna. att livsrytmen på Isle of Man är ganska laid back, och många människor njuter av att besöka en respit från att resa runt Irland , Skottland och England. Huvudön är liten nog att köra runt är lätt, och både ångtåg och elektriska tåg knyta ihop stora sevärdheter. Historiska platser såsom Castle Rushen, Peel Castle Rushen Abbey, och de många sten kors går tillbaka till den keltiska eran gör underbara utflykter, och grönskande trädgårdar prick ön.

Flyg anländer dagligen från de brittiska öarna. Färjor också regelbundet kontakt Douglas med Skottland, England och Irland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.