Vad bör jag veta om Guinea-Bissau?

Guinea-Bissau är ett litet land i västra Afrika. Den omfattar 13. 900 kvadrat miles (36. 100 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än delstaten Maryland. Den gränsar till Guinea och Senegal, och har kust längs Atlanten.

Regionen som nu Guinea-Bissau har varit bebodd i tusentals år av olika stammar. I den 14: e århundradet Guinea-Bissau har assimilerats i den stora Malirikets, som härskade över stora delar av västra Afrika.

Europeiska kontakt med Guinea-Bissau började när den portugisiska började handel längs Västafrika under 15th century. Den portugisiska anspråk på området i slutet av det 15-talet, men för nästa århundrade skulle göra mycket för att försöka kontrollera området. I början 17th century Portugal började ta ett mer aktivt intresse portugisiska Guinea, som administrerar området mer direkt. Malirikets stort sett upplöst vid denna punkt, så motståndet mot den portugisiska var minimal.

Guinea-Bissau var en viktig region i slavhandeln under den 18-talet, och massiva antalet slavar sändes från hamnar längs kusten av territoriet. När slavhandeln började sjunka i början 19th century, Guinea-Bissau började avta ekonomiskt. Den portugisiska började driva in mot det inre av territoriet i slutet 19th century, så småningom konsolidera en stor del av regionen, även tunga striderna skulle fortsätta långt in på 20th Century, med den sista regionerna är dämpad bara under 1930-talet.

I mitten av 1950-talet bildades Afrikanska partiet för självständighet för Guinea och Kap Verde, med avsikten att driva ut portugisiska. Ett väpnat uppror startade 1961, och tunga fortsatte striderna mer än ett decennium, med upproret slutligen hade tagit kontroll över större delen av landet. 1973 självständighet utropades formellt, och det kändes igen efter Nejlikerevolutionen i Portugal 1974.

1980 valda regering störtades i en oblodig kupp, och för de kommande 14 åren Guinea-Bissau skulle förbli under en enda diktaturer. 1994 flera hölls parti val, och Guinea-Bissau återvänt till en relativt öppen demokrati. 1998 ett inbördeskrig bröt ut, och 1999 en militärjunta tvingade valde presidenten att avgå. Även om fria val har fortsatt, till ingripande av en militärkupp 2003 avlägsna presidenten har komplicerat allmänhetens syn på demokrati.

Trots en stenig förflutna, Guinea-Bissau är relativt säkert för resenärer, och utvecklar en blygsam turistinfrastruktur. Staden Bissau innehåller ett antal historiska platser från 17th century slavhandeln, för dem som är intresserade av mörkare historia i regionen. Öarna utanför kusten erbjuder några av de bästa semestrande platser, med Arquipélago Dos Bijagós innehåller några vackra sandstränder och en mängd otroliga djurlivet.

Flyg anländer ibland i Bissau från viktiga knutpunkter i regionen. Overland passage från Senegal rekommenderas inte på grund av nuvarande separatistiska åtgärder, men passage från Guinea är relativt lätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.