Vad bör jag veta om Franska Polynesien?

Franska Polynesien består av en sträcka av 118 öar i östra södra Stilla havet. Dessa öar omfattar Gambier, Austral, Samhälle, Marquesas och Tuamotuöarna grupper. Det Tuamotuöarna är atoller, som är nedsänkt öar.

spanska upptäcktsresande nådde Marquesas 1595, men de europeiska kontakter togs inte förrän på engelska protestantiska och katolska missionärer kom till Tahiti 1767. Storbritannien och Frankrike kämpade för ägande av Tahiti och Frankrike hade utgivningsrättigheter 1944. Namnet Franska Polynesien blev det officiella namnet på öarna 1957. Ändå har Franska Polynesien kämpat för självständighet och har blivit det mesta självständiga från Frankrike, med undantag för delar dess försvar och valutasystem.

Franska är officiellt språk i Franska Polynesien. Dock är Tahitiska fortfarande talas mycket här och språk med kombinationer av både tahitiska och franska talas också på öarna. Cirka 70% av befolkningen i Franska Polynesien är polynesiska och resten är den polynesiska och europeiska kulturarvet, franska, kinesiska och kinesisk polynesiska.

Bora Bora är en ö i samhället Leeward Islands nära Tahiti. Bora Bora är en av Franska Polynesien är uppskattad semesterorter. Det är känt för sin skönhet, varmt vatten och vita sandstränder. Segling och snorkling är populära turist aktiviteter här som bara koppla av på stranden. Den första hotell byggdes i Bora Bora 1961 och trots att många orter hålla tillförts, är området fortfarande sägas ha oförstörd charm.

Papeete Tahiti är huvudstad och dess största hamn. Det är hem till den franska regeringen och har en botanisk trädgård och katedralen samt en flygplats. Papeete är en exportör av vanilj och mor-of-pearl.

Industries i Franska Polynesien i allmänhet är turism, handel djuphavsfiske, Pearl jordbruk och vissa jordbruk samband med tillverkning. Produkter såsom kokosnötter, vanilj, kaffe och nötkött behandlas här. Militären var en stor industri i Franska Polynesien fram till 1990-talet. Det sjönk snabbt när Frankrike genomförde kontroversiella kärnvapenprov här på 1990-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.