Vad bör jag veta om Burkina Faso?

Burkina Faso, tidigare känd som Övre Volta, är en stat i västra Afrika, gränsar till Mali, Niger, Elfenbenskusten, Ghana, Togo och Benin. Större delen av landet är savann, med tre stora floder som rinner genom det: Mouhoun River, Nakambé älv och Nazinon floden, tidigare känd som Svarta, vita och röda Volta, respectively.

Hunter-samlare kan ha bott i området så tidigt som 12. 000 f. Kr. , med olika folkgrupper och regeringarna efter, inklusive Songhairiket på 1400-talet och 1500-talet. 1896 sjönk mossi rike Ouagadougou till franska och blev ett franskt protektorat, bli en koloni kort därefter.

Burkina Faso uppnått full självständighet från Frankrike 1960. För de kommande två årtiondena landet genomgick upprepade militärkupper, med kapten Thomas Sankara blev president 1983. Annan kupp inträffade år 1987, vilket resulterar i Sankara dödades och president Blaise Compaoré komma till makten 1987. När flerpartival hölls under 1990-talet, Compaore fortsatte att vinna, fortfarande håller kontor och med 2007.

Med ett tropiskt klimat, har Burkina Faso varma, fuktiga somrar och varma, torra vintrar. Större delen av landet är platt, med några kullar i väster och sydväst. Patienter med återkommande torka, brist på vatten, ökenspridning, avskogning, överbetning och skadar jordbruket som är en viktig del av Burkina Fasos ekonomi. En av de lägsta BNP i världen, har Burkina Faso en per capita inkomst på $ 1. 200 amerikanska dollar.

Många medborgare i Burkina Faso, kallas Burkinabe, arbetar som säsongsarbetare gård arbetare i grannländerna. Nyligen har anställningen avbröts på grund av de politiska förhållandena i Elfenbenskusten och norra delen av Ghana. Enligt FN: s utvecklingsprogram rapporter har Burkinabe är de mest analfabeter i något land i världen-med en läs-och skrivkunniga på under 13%.

År 2007 har befolkningen i Burkina Faso numrerade över 14 miljoner människor, landet har hög dödlighet på grund av aids och en genomsnittlig livslängd på mindre än 50 år. AIDS-epidemin verkar minska i landet, dock med den lägsta andelen hiv-positiva människor i Afrika söder om Sahara-2. 3% av befolkningen under 2006, en minskning från 7,2% av befolkningen under 1997.

Även om det officiella språket i Burkina Faso är franska, modersmål omfatta Moore och Dioula. År 1984 ändrades landets namn från Republiken Övre Volta president Thomas Sankara. Burkina Faso är tänkt att betyda "landet upprätt människor" med Burkina som ordagrant betyder "män med integritet" i Moore, och Faso översätta som "faders hus" i Dioula.

Även om det inte mycket turism i Burkina Faso, är det i allmänhet anses vara ett av de säkrare och vänligare land för turister i Afrika. Den Ouagadougou flygplatsen får flyg från ett fåtal internationella städer eller bussar och tåg finns också från grannländerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.