Vad bör jag veta om Bosnien och Hercegovina?

Bosnien och Hercegovina är ett ofta krigshärjade landet på Balkan-halvön i södra Europa. Det är en före detta jugoslaviska republiken, och hem till tre skilda och olika etniska grupper och språk: att av bosnier, serber och kroater. Landet är 19. 741 Folkmängd (51. 128 kvadratkilometer), ungefär samma storlek som West Virginia i USA, och kallas ofta Bosnien. Huvudstaden Sarajevo och dess befolkning är muslimer, östra ortodoxa och katoliker.

Bosnien och Hercegovina är ett land med omkring 4 miljoner människor, gränsar till Kroatien i norr, Serbien i öster och Montenegro i söder. Landet har både ett kontinentalt och Medelhavsklimat och funktioner ett smalt utlopp till Adriatiska havet. Det ligger främst på Dinariska Alperna kedja av Balkanhalvön. Landet bildades ur det tidigare stater Bosnien i norr, och Hercegovina i syd, vars viktigaste stad och tidigare huvudstad är Mostar. Landet innehåller tre olika religiösa grupper, med bosniaker (48%) främst muslimer, serber (37%) mest östligt ortodoxa, och kroater (14%) de flesta katoliker. En stor del av historien i Bosnien och Hercegovina har formats av täta krig. Efter att förklara sin självständighet från Jugoslavien 1992 har befolkningen, ekonomi och politik i landet har dikterats av konflikter. Den bosniska kriget skapade olika och segregerade kulturella fickor i Bosnien och Hercegovina genom inbördeskrig och flyktingar flykt. Ungefär 100. 000 människor dödades i tre års kamp i början av 1990-talet.

avslutades Striderna i 1995 med Daytonavtalet, och i dag Bosnien och Hercegovina är fortfarande mest segregerade. Landet styrs av ett trepartssamtal ordförandeskap, bestående av en bosniska, en serb och en kroat. Regeringen har en parlamentarisk församling, ett representanthuset, och en i folkförsamlingen. Sedan kriget har ödelagt landets ekonomi, har Bosnien åberopat jordbruk, gruvdrift, samt fordon och flygplan montering.

historia Bosnien och Hercegovina kan spåras till det sjunde århundradet då området koloniserades först av serber . Landet nådde sin höjd makt i 1300-talet innan den föll till den mäktiga turkiska staten 1463, under vars makt den förblev fram till 19th century. Den rysk-turkiska kriget 1877-78 ledde till en förändring av kontrollen i Bosnien och Hercegovina med Österrike vinna förvaltning över området fram till 1908.

1914 mordet på en österrikisk ledare av en serbisk nationalistisk inriktning Bosnien och Hercegovina i mitten av första världskriget I. Efter kriget annekterades landet till Serbien. Av andra världskriget kontrollerades av tyska Kroatien, innan det handlas händer till Jugoslavien 1946, där det förblev fram till kriget 1991. Däremellan hölls vinter-OS i Sarajevo 1984.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.