Vad bör jag veta om Amerikanska Samoa?

Amerikanska Samoa är ett område i Förenta staterna, som ligger i södra Stilla havet. Amerikanska Samoa består av flera öar, den största och folkrikaste varav Tutulia. Den Manu'a Islands, Roseatollen och Swainsön ingår också i området. Det anses av många forskare att de öar som idag kallas Amerikanska Samoaöarna beboddes först omkring 1000 f Kr. Som en del av den polynesiska ögruppen, den inhemska kulturen av öarna är fortfarande starkt sammankopplade med familjeband och faamatai hövding system. Europeiska bosättare anlände först i Amerikanska Samoa under sjuttonhundratalet. Första kontakten gjordes av missionärer, som följdes snabbt av amerikaner och tyskar som gjorde anspråk på olika skiften. År 1889 inträffade en olycklig strid mellan tyska och amerikanska fartyg i området, under vilken alla fartyg sänktes av en tyfon. Detta resulterade i ett stillestånd på grund av brist på örlogsfartyg som att slåss.

Även den västra delen av Samoa är ett oberoende statligt organ, på 1899-fördraget i Berlin officiellt gjort den östra delen av Samoa ett amerikanskt territorium. Samoa har använts som en flottbas, t. ex. när den amerikanska marinen används Pago Pago Bay som KOLSTATION. Försök har gjorts av den amerikanska kongressen att ta Amerikanska Samoa, men samoanska hövdingar har stått emot dessa försök. Istället öarna är självstyrande under en konstitution.

Amerikanska Samoa regering är en av de tre-branch system med verkställande, lagstiftande och dömande makten. Centralbankschefen regeringschef. Traditionella byn politiken spelar också en roll i regeringen. Födda på öarna är amerikanska medborgare, men är inte amerikanska medborgare om de inte gå igenom processen att bli naturaliserad. Huvudstäderna är Pago Pago och Fagatogo.

Amerikanska Samoa består av fem vulkaniska öar och två korallatoller. På grund av sin geografi är det ofta drabbas av tyfoner. Arbetstagare på ön är ganska jämnt fördelade mellan tre sektorer: den offentliga sektorn, konservindustrin tonfisk, och resten av den privata sektorn. Enligt folkräkningen 2000, är den totala befolkningen 57. 291. De officiella språken är engelska och samoanska, även om de flesta människor i Samoa är tvåspråkiga. Cirka 89% av öns invånare är av Samoan etnicitet, 4% är Tongas, 2% är vita, och 5% är andra etniciteter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.