Vad är skillnaden mellan en persisk och iransk?

Det finns en hel del av historien bakom landets namn i Iran. Dessutom har det varit många diskussioner om huruvida landet ska kallas "Iran" eller "Persien". Följaktligen har det funnits en kontinuerlig debatt om huruvida invånarna i de länder som bör kallas "iranska" eller "Persiska".

Från och med 600 f. Kr. kallas grekiska politiker marken inom Kyros den stores imperium "Persis . "härrör Detta namn från ordet" Pars, "som var namnet på de personer över vilka Kyros den store regerade. Denna stam bodde på den mark som nu finns i provinsen Fars i Iran.

"Persis" under många hundra år förvandlades till "Persien". Persien var det officiella namnet på landet Iran förrän 1935. Dock har persiska folket i landet kallade det "Iran" (och dess invånare "iranska") eftersom perioden av sasanidiske regel som varade från 226 AD till 651 AD Under den sassanidiska perioden visar många personer med ariska bodde i Iran. "Iran", i själva verket betyder "land av arierna. "Termen" iranska ", alltså betyder" folk arierna. "

Trots en del motstånd från invånare i landet," Persia "bytte namn" Iran "1935. När denna förändring ägde rum, alla var perser att betrakta sig själva iranska och införliva begreppen "Iran" och "iranska" i deras gemensamma och officiella uttalanden och dokument.

Men, protesterade många forskare djupt dessa förändringar och, 1959, övertygade regeringen att begreppen "Persien" och "Iran" bör bytas ut. I dagens språk, orden "Persiska" och "iranska" är en och samma. Det är dock ganska bra att förstå historien bakom dessa termer.

Om du läser en bok som trycktes mellan 1935 och 1959, är det ganska osannolikt att du kommer att stöta på termen "persiska, som" iranska "var enda accepterade termen för invånare i landet under dessa år. Men om du läser en text som var tryckt före 1935, hittar du bara termen "Persiska" inte ännu, eftersom begreppet "iranska" hade varit populärt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.