Vad är skillnaden mellan den tyska armén, Gestapo, NSDAP, SA, SS och Wehrmacht?

Elever i europeisk historia stöter ofta diskussioner om Geheime Staatspolizei (Gestapo), Wehrmacht, Sturmabteilung (SA), Schutzstaffeln (SS) och Nationalsozialisische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) i böcker och kommentarer om Tyskland under första halvan av det 20th århundradet. Dessa organisationer hade alla lite olika roller i Tyskland under 1930-talet genom 1940-talet, vilket bidrog till Hitlers väg till makten och konflikten i andra världskriget. Förstå den exakta roll och funktion för varje organisation kan vara till hjälp för människor som försöker förstå den politiska och militära strukturen i Tyskland under 1930-talet och 1940-talet. Den nazistiska partiet var ett politiskt parti som tog kontroll över Tyskland, som använder ett antal olika taktiker från löpande mycket effektiva politiska kampanjer under öppna val att aktivt lansera offensiver med hjälp av sina egna paramilitära organisationer. Den mest kända ledare för nazistpartiet var Adolf Hitler, som så småningom tog över makten i Tyskland, gnistor från andra världskriget när han försökte ta över närliggande nationer. Tyskland blev faktiskt en enpartistat under det nazistiska partiet, med nazistiska partiet kontrollerar den tyska militären, polisen och regeringen.

Även tanken på ett politiskt parti med paramilitära armar kan tyckas udda, det nazistiska partiet faktiskt hade två, SA och SS. SA eller överfall trupper var de första, befäl främst av Ernst R? Hm. Däremot ifrågasatte SA ledning av den tyska armén, och de var inte helt för Hitler. 1934 var SA ersatts av SS, en paramilitär styrka som var fanatiskt lojal mot Hitler. SS hade ett antal grenar som var verksamma i hela Tyskland och i de nationer ockuperade av Tyskland. Medlemmar av SA och SS förväntades vara medlemmar i nazistpartiet, med ett lågt parti antal som särskilt eftertraktade, eftersom det angav tidigt lojalitet mot den nazistiska saken.

Wehrmacht var en enad militär kraft som inkluderade den tyska armén, tyska flygvapnet, och tyska marinen. Vissa använder termen "Wehrmacht" särskilt hänvisa till den tyska armén, trots att detta är felaktigt. Det var under befäl av den Oberkommando der Wehrmacht eller OKW. Den användes ungefär på samma sätt som andra konventionella militära styrkor används för att vidta särskilda brott mot militära mål, och att försvara Tyskland från angrepp. Många högt uppsatta medlemmar av militären var också i SS, närmare bestämt Waffen-SS, den väpnade grenen av SS. Wehrmacht existerade från 1935 till 1945, då Tysklands väpnade styrkor upplöstes i fördrag.

Gestapo var den hemliga polisen i Nazityskland. Gestapo tjänstemän undersökt flera interna brott, och de var rätt att fängsla folk, skicka personer till koncentrationsläger, tortera fångar och inleda en lång rad andra aktiviteter som syftar till att skydda den tyska staten. Det blev ökända för sin hänsynslöshet och grymhet, som leder till användandet av "Gestapo" som en slang term för ett brutal poliskår, och det upplöstes efter Tysklands nederlag i kriget.

År 1955 reformerades den tyska krigsmakten, med en mindre centraliserad maktstruktur. Den tyska armén och andra väpnade vingar av det tyska försvaret kraft var speciellt konstruerade som försvarsmakten, snarare än offensiv dem, och några av de formella titlar som används inom det militära har ändrats för att minska förväxling med termer som används under nazitiden. Den moderna tyska armén, marinen och flygvapnet har en ledningsstruktur som är öppen för medlemmar i alla politiska partier, och en struktur som gör makt övertaganden och kupper mycket mer utmanande än de var på 1930-talet, när Hitlers NSDAP tysthet tog kontroll .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.