Vad är skillnaden mellan Inre och Yttre Mongoliet?

termer Inre och Yttre Mongoliet blandar ibland ihop, trots att de beskriver helt olika asiatiska regioner. Inre Mongoliet hänvisar till den mongoliska autonoma regionen inne i People's Republic av Kina. Känd som? Bur Mongghul-un? Bertegen Jasaqu Orun lokalbefolkningen intar Inre Mongoliet 12 procent av Kinas totala yta. Yttre Mongoliet, å andra sidan, är en term som används mest av utlänningar att hänvisa till den suveräna staten Mongoliet, som inte har någon relation till Kina. Yttre Mongoliet innehåller ibland en del av den ryska republiken Tannu Uriankhai, men detta är omstritt och det finns ingen formell ord om området bör nämnas som en del av Mongoliet. I kinesiska språket, är namnet på Yttre Mongoliet Mengguguo, vilket betyder "State of Mongoliet. "

Yttre Mongoliet har en befolkning på 2. 832. 224, 94,9 procent vilket är Khalkh mongoliska. Resten kombinerar små grupper av turkar, ryssar och kineser. Som ett intressant faktum, mongoler utgör också majoriteten av invånarna i Inre Mongoliet, där de fler än kinesiska medborgare i vissa regioner. Medan en tredjedel av befolkningen i Yttre Mongoliet bor i huvudstaden Ulaan Baatar, är det land i första hand landsbygden och underutvecklade. Medellivslängden är fortfarande låg på 64,9 år. Den nomadiska livsstilen är vanliga och har bidragit till den långsamma tillväxten av nationen.

Inre Mongoliet är något mer utvecklad, med en befolkning på 23. 840. 000. Ekonomin är baserad på jordbruk, gruvdrift och kolproduktion, elproduktion, och metallurgi. Befolkningen är mestadels stillasittande, även mongoliska grupper, vilket skulle vara nomadiserande i Yttre Mongoliet, har valt att bosätta sig och engagera sig i lokala industrin och jordbruket. Detta har haft en stor inverkan på utbildningsnivån hos befolkningen, eftersom fler barn går i vanliga skolor än i yttre Mongoliet.

Ulaan Baatar, Yttre Mongoliets huvudstad, är den kallaste huvudstad i världen, med en årlig medeltemperatur på 29,7 ° F (-1. 3 ° C). Trots att huvudstaden är Ulaan Baatar ett underutvecklat stad, med några av de större vägarna fortfarande obelagda och en opålitlig kollektivtrafiksystem. Yttre Mongoliet är känd för sina många buddhistiska kloster, inklusive Gandantegchinlen Khiid kloster, berömd för sin kolossala statyer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.