Vad är skillnaden mellan Ho Chi Minh-staden och Saigon?

Ho Chi Minh City och Saigon är helt enkelt två namn för samma allmänna ställe. Staden nu känd som Ho Chi Minh-staden har varit bebodd i flera hundra år, och dess namn har ändrats ett par gånger under denna period, eftersom ägandet har skiftat mellan nationer.

Tidigt på området var känt av röda namnet Prey Nokor. Namnet Saigon användes i ett officiellt sammanhang så tidigt som i slutet av 17th century, när Herren Nguyen Phuc Chu sände en tjänare för att bilda en regering där som en sydlig utpost för Vietnam. Efter den franska koloniserade Vietnam, användes namnet Saigon nästan enbart som ett namn för den här staden-även om det är vanligare skrivet Sai Gon, för att bättre återspegla den vietnamesiska namnkonventioner.

Ursprunget till namnet Saigon är öppen en del debatt, men de flesta håll att den härstammar från den kambodjanska Prei Kor , vilket helt enkelt betyder staden kapok träd och skulle bli en tämligen exakt beskrivning av området i det förflutna. De vietnamesiska översättning av denna term skulle vara ungefär Sai Con och det är lätt att se hur detta sedan kan utvecklas till Saigon.

Under kriget som ägde rum från mitten av 1940-talet till mitten av 1970-talet spelade man Ho Chi Minh en viktig roll. Efter en tid i Kina och Sovjetunionen under 1920 och 1930 återvände han till Vietnam och gått i spetsen självständighetsrörelsen. Efter övertygande kejsaren Vietnam för att avgå, tog han över som ordförande för den nya provisoriska regeringen. Efter det slutliga nederlag i Frankrike på 1950-talet blev han ordförande för den nya Nordvietnam, vägleda det genom kriget som skulle följa.

Även om han dog 1969, Ho Chi Minh var och förblir en kult hjälte för många i Vietnam, särskilt i den kommunistiska ledningen. Han är fortfarande kallad farbror Ho av många i Vietnam, och hans avbild verkar i hela landet. Det var denna tillbedjan och beundran som ledde till Saigon är rechristened, 1975, som Ho Chi Minh-staden.

Även om detta är dess officiella namn, och även om Ho Chi Minh är fortfarande vördas, för många, om inte de flesta, kommer staden alltid kvar Saigon. Det är Saigon som är namnet på den stad i så många romantiska skönlitterära verk. Det är Saigon används i gamla filmer och musikaler. Somehow Saigon tycks svepa sig i en slöja av skönhet och mystik, samtidigt som Ho Chi Minh City verkar nyttiga och gles. På samma sätt som för vissa Sri Lanka kommer alltid att förbli Ceylon, och Myanmar någonsin kommer att bli Burma, vilket också är Ho Chi Minh-staden är avsett att alltid vara känd som Saigon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.